Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Φρένο στη δόμηση σε οικόπεδα με κλίσεις.



Την δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 35% καταργεί το ΥΠΕΚΑ με τροπολογία που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα και η οποία επαναφέρει έναν περιορισμό που προέβλεπαν τα ειδικά προεδρικά διατάγματα που είχαν εκδοθεί για τα μικρά νησιά και ο οποίος όριζε, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση σε κλίσεις μεγαλύτερες του 35%.
Η απαγόρευση αυτή είχε καταργηθεί με τον νόμο 3212/03 από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία επέτρεψε τη δόμηση σε οικόπεδα με μεγάλες κλίσεις, διατηρώντας έναν μικρό περιορισμό στην έκταση των βοηθητικών χώρων που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, ο περιορισμός που είχαν θέσει τα ειδικά διατάγματα για τα νησιά βασιζόταν σε επιστημονικές μελέτες «και αποσκοπεί στην προστασία της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς». Η κατάργηση «προκάλεσε διαφορετικές ερμηνείες από τις πολεοδομικές υπηρεσίες», αφού άλλες εφάρμοζαν τις γενικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και άλλες τις απαγορεύσεις των ειδικών διαταγμάτων για τα νησιά.
Πηγή www.ered.gr