Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τα ακίνητα πουλάνε (ακόμα).



Μικρά, φθηνά, κοντά σε μετρό και σχολεία αλλά και το δυνατόν ασφαλή είναι τα ακίνητα που ακόμα πουλιούνται στην παγωμένη ελληνική αγορά. Οι αγοραστές μπορεί να είναι ελάχιστοι, αλλά είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι στο τι απαιτούν από το νέο τους σπίτι.
Παζαρεύουν την τιμή, επιλέγουν προσεκτικά την περιοχή προκειμένου τα παιδιά τους να πάνε σε ένα καλό σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, προτιμούν να βρίσκονται σε απόσταση περπατήματος από σταθμούς με δημόσιες συγκοινωνίες ή την Αττική Οδό. Θέλουν να ψωνίζουν χωρίς - ιδανικά- να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο, να έχουν πρόσβαση σε πράσινο και μια ψηλή μάντρα για να νιώθουν ασφαλείς!
Πόσο κοστίζει το όνειρο; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ακίνητα που εμφανίζουν ακόμα αγοραστικό ενδιαφέρον δεν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ σε κόστος αλλά ούτε τα 100 τετραγωνικά μέτρα σε εμβαδόν. Στα τετραγωνικά αυτά, τα οποία συνήθως έχουν δύο κανονικά ή τρία λιλιπούτεια δωμάτια αναγκάζονται να χωρέσουν οικογένειες ακόμα και με τρία παιδιά.
Οι νέοι αγοραστές κερδίζουν από τις επιλογές τους αφού όπως είπε στην «Ι» ο πρόεδρος της ΟΜΚΟΕΕ (Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), Δημήτρης Καψιμάλης, οι κατασκευαστές είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω εκπτώσεις προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία. Οι ενδιαφερόμενοι, αναμενόμενα, δεν είναι πολλοί. Μοιρασμένοι 50-50, οι μισοί αναζητούν μια κατοικία για να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, ενώ οι άλλοι μισοί είναι ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν το μετρητό τους και αγοράζουν ένα οικονομικό ακίνητο ως επένδυση προκειμένου τα χρήματα να μην «κάθονται» στην τράπεζα. Στη μέση είναι μοιρασμένος μεταξύ των αγοραστών και ο τρόπος πληρωμής με το 50% να ρίχνει μετρητό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -πετυχαίνοντας και περαιτέρω μειώσεις τιμής- και τους υπόλοιπους να ζητούν τραπεζικό δανεισμό.
Στο τρέχον αρνητικό οικονομικό περιβάλλον οι λιγοστοί αγοραστές φαίνεται να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, ενώ οι αρμόδιοι της αγοράς αναμένουν και μικρή αύξηση πωλήσεων λόγω της ρύθμισης για την κατάργηση του πόθεν έσχες στην αγορά «πρώτης κατοικίας».
Ο πρόεδρος της ΟΜΚΟΕΕ, Δημήτρης Καψιμάλης, πάντως, δηλώνει ότι η θετική επίδραση από το εν λόγω μέτρο μοιάζει από τα πρώτα σημάδια του 2011 να περιορίζεται στο 2%-3% επί των πωλήσεων. Πιστεύει ότι η όποια αναθέρμανση στις πωλήσεις δεν θα οφείλεται στις παραπάνω διευκολύνσεις από το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά στον φόβο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2011, η οποία και θα απομακρύνει για τους απλούς πολίτες το όνειρο της απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας. «Αν οι αντικειμενικές τιμές ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές, ο φόρος μεταβίβασης θα είναι τόσο μεγάλος, ώστε κανείς δεν θα μπορεί πλέον να αγοράσει ούτε το πιο μικρό δια- μέρισμα», κατέληξε.
Εμβαδόν 90-115 τ.μ.: «Όλοι οι καλοί χωράνε»
Το «οικονομικό» όριο των 115 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί πλέον και πραγματικό όριο για τον Έλληνα αγοραστή. Αν η οικογένεια έχει ένα με δύο παιδιά το διαμέρισμα δεν ξεπερνά -σχεδόν ποτέ- τα 90 τ.μ. ενώ ένα ζευγάρι με τρία παιδιά θα ανέβει μέχρι τα 115 τ.μ. Οι λόγοι δεν αφορούν μόνο την τιμή αγοράς αλλά και το κόστος που θα έχει ένα μεγαλύτερο σπίτι στη φορολογία του ζευγαριού. Το ΕΤΑΚ αλλά και η πιθανή ένταξη στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας -με τις νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών- τρομάζουν τους υποψήφιους αγοραστές.
Ασφάλεια: «Ο Έλληνας του 2011 φοβάται!»
Η νέα πληροφορία που προκύπτει για τις επιλογές των υποψήφιων αγοραστών από τις τελευταίες αγοραπωλησίες είναι ότι ο Έλληνας έχει αρχίσει να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας αποκαλύπτει στην «Ι» ότι τα ζευγάρια με παιδιά που ετοιμάζονται να αποκτήσουν διαμέρισμα σε καινούργια πολυκατοικία, ζητούν το οικόπεδο να είναι υποχρεωτικά περιφραγμένο με τον ψηλότερο δυνατό φράχτη που επιτρέπει η νομοθεσία, δηλαδή 2,5 μέτρα ύψος. Απαιτούν να υπάρχει ηλεκτρική γκαραζόπορτα όχι μόνο στην είσοδο του γκαράζ αλλά και στο σημείο του οικοπέδου απ’ όπου υπάρχει πρόσβαση στη ράμπα, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του κήπου ή της πυλωτής. Ζητούν θυροτηλέφωνο με κάμερα στην εξωτερική πόρτα του οικοπέδου και όχι απλά στην εξώπορτα του κτιρίου. Για όλα τα παραπάνω, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πληρώσουν ακόμα και +5% επί της αρχικής τιμής.
Σχολεία: «Στοίχημα: το καλό δημόσιο»
Πολλές από τις τελευταίες μετακινήσεις οικογενειών πραγματοποιούνται με μοναδικό γνώμονα την φοίτηση των παιδιών σε ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων ή για να αναζητήσουν ένα καλό δημόσιο, αφού η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλούς γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από τα πανάκριβα ιδιωτικά.
Συγκοινωνίες: «Μονόδρομος Μετρό και Αττική Οδός»
Η εύκολη πρόσβαση σε δημόσια συγκοινωνία ή σε κόμβο της Αττικής Οδού αποτελεί πλέον «λεπτομέρεια» που μπορεί να «κλείσει» ή να χαλάσει τη συμφωνία αγοράς. Οι εργαζόμενοι θέλουν να πηγαίνουν στην εργασία τους με το μετρό και τον προαστιακό ή να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε κάποιο κόμβο της Αττικής Οδού.
Στάθμευση: «Η πυλωτή είναι out»
Ο χώρος υπόγειας στάθμευσης, που κάποτε ανήκε στον έξτρα εξοπλισμό του ακινήτου, τώρα συγκαταλέγεται στην τιμή. Ωστόσο, οι υπόγειες προστατευμένες θέσεις έχουν περισσότερους οπαδούς. Οι μεσίτες καταγράφουν από τις επαφές τους ότι για τους υποψήφιους αγοραστές η λύση της πυλωτής δεν είναι αρκετή, καθώς δεν νιώθουν ασφάλεια ούτε για τους ίδιους ούτε για το τετράτροχό τους.
Ανέσεις: «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση»
Οι αγοραστές παζαρεύουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να αποκτήσουν όσο πιο φθηνά γίνεται το νέο τους σπίτι. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες «λεπτομέρειες» για τις οποίες είναι διατεθειμένοι να δώσουν το κάτι παραπάνω. Σε αυτές περιλαμβάνονται η προεγκατάσταση δορυφορικής τηλεόρασης, η ύπαρξη ενσύρματου δικτύου Ίντερνετ (ειδικά για όσους έχουν παιδιά και φοβούνται την ακτινοβολία), τα νέου τύπου κουφώματα με θερμοδιακοπή (κοστίζουν ακριβότερα, αλλά μειώνουν τα έξοδα θέρμανσης), η προεγκατάσταση συναγερμού και τέλος μια εντυπωσιακή ποιοτική κουζίνα.
Πηγή www.isotimia.gr