Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σχέδια για τα ακίνητα του ΙΚΑ.



Μελετάται μία ακόμα προσπάθεια εκμετάλλευσης της τεράστιας περιουσίας του Ταμείου.
«Πολλοί προσπάθησαν, ουδείς το κατόρθωσε». Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η, κατά τα φαινόμενα, πολλοστή απόπειρα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να βάλει τάξη στην τεράστια ακίνητη περιουσία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου, του ΙΚΑ, ώστε να κατορθώσει να μεγιστοποιήσει τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση κι εκμετάλλευσή της. Το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι ελέγχει ακίνητα συνολικής αξίας της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, η οποία όχι μόνο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να καλύψει τις κτιριακές ανάγκες του ίδιου του ιδρύματος, αλλά και να αποφέρει σημαντικά έσοδα, τόσο μέσω πωλήσεων, όσο και μέσω εξοικονόμησης κεφαλαίων από τη διακοπή καταβολής ενοικίων, που σήμερα καταβάλλονται σε πολλές περιπτώσεις για ακίνητα τρίτων, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του ιδρύματος.
Ηδη, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει προχωρήσει στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, που αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από την πραγματοποίηση εκποιήσεων και ανταλλαγών ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, το ταμείο έχει «σύμμαχό» του την παρούσα κατάσταση στην αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα στις ενοικιάσεις, όπου θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες τα υψηλά μισθώματα που καταβάλλει σε αρκετές περιπτώσεις. Αντιθέτως, η προσπάθεια πώλησης ακινήτων εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες, δεδομένων των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια, τα ασφαλιστικά ταμεία πολλών χωρών, ιδίως της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών, έχουν να επιδείξουν αξιοσημείωτες επιδόσεις στην αγορά ακινήτων, όντας εκ των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών. Συχνά μάλιστα, προχωρούν σε απευθείας επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για την προσθήκη νέων επενδυτικών ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό τους.
Ωστόσο, τα εν Ελλάδι ταμεία έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν, προκειμένου να φτάσουν στο σημείο να επενδύουν τα αποθεματικά τους στην αγορά ακινήτων. Κυριότερο πρόβλημα αποτελεί αφενός μεν ο κατακερματισμός της περιουσίας σε πολλά μικρότερα ταμεία, αφετέρου δε η ευθυνόφοβη στάση πολλών διοικητών.
Οι κατά καιρούς προσπάθειες είτε έχουν αποτύχει, είτε έχουν «παγώσει», παρά το γεγονός ότι οι βασικοί άξονες για την πραγματοποίηση επενδύσεων έχουν περιγραφεί σε ΚΥΑ και Προεδρικά Διατάγματα και μάλιστα έχουν ιδιαίτερα συντηρητική προσέγγιση, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.
Πηγή www.kathimerini.gr