Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ημιυπαίθριοι: Όσοι τους τακτοποίησαν... θα πληρώσουν.



Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών υποχρεώνει χιλιάδες ιδιοκτήτες «τακτοποιημένων» ημιυπαίθριων να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς καλούνται να καταβάλλουν τέλος καθαριότητας και φωτισμού και το τέλος ακίνητης περιουσίας που συμπεριλαμβανονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο του Εσωτερικών «Επιβολή τέλους καθαριότητας & φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και Τ.Α.Π ενόψει των διατάξεων περί διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων και χώρων με αλλαγή χρήσης» οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης προσμετρώνται στην κύρια κατοικία, η οποία υπόκειται στην επιβολή των παραπάνω τελών.
Το Capital.gr ήδη από τον Δεκέμβριο είχε αναφερθεί στo ενδεχόμενo επιβολής επιπρόσθετων τελών σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ.
Ας σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη τόσο την κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υφυπουργό Ν. Σηφουνάκη, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βουλή, να έχει διαβεβαιώσει ότι όσοι ενταχθούν στην ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι σεβόμαστε και εφαρμόζουμε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο Κράτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι, για το φόρο ακίνητης περιουσίας και για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι χώροι όπως και πριν την τακτοποίησή τους και η αλλαγή χρήσης δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών» σημείωνε ο κ. Σηφουνάκης την πρώτη Δεκεμβρίου.
Πηγή:www.capital.gr