Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Εμφραγμα στις πολεοδομίες.



Παράταση για έναν ακόμη μήνα της προθεσμίας που λήγει 28 Φεβρουαρίου ζητεί ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκριθούν οι «καλλικρατικές» δομές στην αυξημένη ζήτηση.
Ολο και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριους που κατέχουν, ωστόσο οι πολεοδομίες δείχνουν ανήμπορες να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Η αυξημένη ζήτηση πολιτών για να «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριους χώρους βρίσκει ανέτοιμες τις Πολεοδομίες που λειτουργούν με τη νέα «καλλικρατική» δομήΜέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί γύρω στις 450.000 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 34.000 περισσότερες από τον τελευταίο απολογισμό που έγινε στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, όμως η νέα «καλλικρατική» δομή που εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες στα πολεοδομικά γραφεία των δήμων, οξύνει τα χρόνια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, που είναι κυρίως η υποστελέχωση και η έλλειψη εξοπλισμού.
Tα παραπάνω θίγει σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης και ζητεί να παραταθεί η προθεσμία για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων (και των λοιπών χώρων που προβλέπονται από τον νόμο 3843/2010) για έναν ακόμη μήνα. Υπενθυμίζεται πως η σχετική προθεσμία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2011.
Πρόταση
Το ΤΕΕ συνδέει τη νέα χρονική παράταση της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους με την εφαρμογή του νέου μέτρου της «ταυτότητας κτιρίου» που προβλέπεται από τον νόμο 3843 και κανονικά έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή την 1/1/2011 για όλα τα νέα κτίρια, για όσα δηλαδή θα εκδιδόταν οικοδομική άδεια μετά την ημερομηνία αυτή.
Συγκεκριμένα λοιπόν, ζητεί να ισχύσει και τον Μάρτιο η δυνατότητα «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων με παράλληλη έκδοση κατά τον μήνα αυτό όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων για την εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου.
Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη με τους οποίους επικοινώνησε χθες το «Εθνος» δήλωσαν πως δεν έχει τεθεί θέμα να παραταθεί χρονικά η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους - τουλάχιστον προς το παρόν.
Τα οφέλη
Η ταυτότητα κτιρίου
Με την ταυτότητα κτιρίου δημιουργείται ένας ελεγκτικός μηχανισμός στη δόμηση μέσω του οποίου θα μπορούν να εντοπίζονται όλες οι αυθαιρεσίες στα ακίνητα, ενώ θα ελέγχονται ο μελετητής μηχανικός και ο επιβλέπων. Θα δημιουργείται ένας φάκελος για κάθε οικοδομή με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως η οικοδομική άδεια, τα εγκεκριμένα σχέδια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα έντυπα ελέγχων. Παράλληλα στο ΥΠΕΚΑ θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, του εκτελούντος το έργο και των μηχανικών που εκδίδουν την ταυτότητα κτιρίου.
Πηγή www.ethnos.gr