Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τα ψιλά γράμματα των ημιυπαίθριων.



Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών περί επιβολής τελών φωτισμού και καθαριότητας στους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους χώρους αποσύρθηκε, όμως οι «χρεώσεις» παραμένουν!
Μάλιστα παρά τις διαβεβαιώσεις (στη Βουλή την 1/12) του αναπληρωτή υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη ότι η αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δημοτικών τελών, οι δήμοι δικαιούνται να απαιτήσουν ανταποδοτικά τέλη.
Τέλη δίχως... τέλος
Όπως επισημαίνει ο νομικός Νικόλαος Σιαμάκης, ο δήμος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την καταβολή ανταποδοτικών τελών ανεξαρτήτως της εγκυκλίου του Εσωτερικών. Μπορεί δηλαδή οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων των οποίων η χρήση άλλαξε παράνομα, να μην υποχρεούνται να πληρώνουν φόρους (π.χ. μεταβίβασης) ή πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ωστόσο η επιβολή τελών φωτισμού και καθαριότητας (για τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους) βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των ΟΤΑ.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης κατοικίας δηλώνει στον δήμο που ανήκει ότι το ακίνητό του είναι 100 τετραγωνικά μέτρα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο «νόμιμος» π.χ. 15 τ.μ. (που δεν έχει κλειστεί) ημιυπαίθριος χώρος. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να «κλείσει» τον ημιυπαίθριο 15 τ.μ. και για να μην είναι «ευάλωτος» σε πιθανά πρόστιμα εντάσσεται στη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε περίπτωση ενδεχόμενης μεταβίβασης του σπιτιού, ο κάτοχός του δεν πληρώνει φόρο μεταβίβασης για τα 15 τετραγωνικά μέτρα που αποτελούν πλέον κύρια κατοικία. Ωστόσο, θα κληθεί να πληρώσει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και ανταποδοτικά τέλη, επειδή -σύμφωνα με τη δήλωση του ακινήτου που αρχικά είχε υποβληθεί στο δήμο (ενδεχομένως και από προηγούμενο ιδιοκτήτη)- ο χώρος της κύριας κατοικίας έχει αυξηθεί (μετά την «τακτοποίηση» του ημιυπαίθριου) κατά 15 τετραγωνικά μέτρα.
Ως γνωστόν για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο απαιτείται από τον ΟΤΑ βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, η οποία εκδίδεται βάσει του λογαριασμού της ΔΕΗ και του συμβολαίου ιδιοκτησίας στον δήμο.
Έτσι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πληρώσει αναδρομικά ΤΑΠ, τέλη φωτισμού και καθαριότητας, έως και μία πενταετία. Χρονική αφετηρία είναι η ημέρα (αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν όσοι εντάχθηκαν στην ρύθμιση Μπιρμπίλη) που ο ημιυπαίθριος άλλαξε παράνομα χρήση.
Αντίθετα, όσοι δήλωσαν στο δήμο τα τετραγωνικά της κατοικίας τους, αφότου «τακτοποίησαν» τον ημιυπαίθριο, δεν πληρώνουν αναδρομικά ανταποδοτικά τέλη. Ωστόσο, ο λογαριασμός τους στη ΔΕΗ θα αυξηθεί, καθώς θα πληρώνουν υψηλότερο δημοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού λόγω της αύξησης του χώρου της κύριας κατοικίας.
«Σύμφωνα με το Ν. 344/1968, η βεβαίωση των φόρων, τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και αντιτίμου προσωπικής εργασίας ενεργείται από τους δήμους και τις κοινότητες εντός προθεσμίας πέντε ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους που βεβαιώθηκαν.
Ταυτόχρονα, βάσει του Ν. 2130/1993, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των ΟΤΑ, επιβάλλονται τέλη για τις παρεχόμενες αντίστοιχες υπηρεσίες σε βάρος των κατοίκων των δήμων, κοινοτήτων ή αναπτυξιακών συνδέσμων» επισημαίνει ο κ. Σιαμάκης.
Πάντως, οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν ένσταση, αμφισβητώντας την αναδρομική επιβολή των τελών, όπως και το ύψος του ποσού που απαιτούν οι ΟΤΑ. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, επιχειρώντας να «ξεκαθαρίσουν» το τοπίο, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την αναδρομική ή όχι καταβολή ΤΑΠ και ανταποδοτικών τελών.
Πηγή:www.capital.gr