Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αντέχουν οι τιμές μεταχειρισμένων.



Μικρότερες απώλειες έναντι του 4,4% των νεόδμητων κατοικιών, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Συνεχίζει να δημοσιεύει λίαν συντηρητικά στοιχεία για την πορεία των τιμών των κατοικιών η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, ανέφερε ότι η κάμψη των κατοικιών κατά το 2010 διαμορφώθηκε σε 4%, προειδοποιώντας για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών το τρέχον έτος. Σε αντίθεση με τα όσα ίσχυαν μέχρι και τα μέσα του 2010, πλέον, τα νεόδμητα ακίνητα είναι εκείνα που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση 4,4% το 2010, έναντι 2% το 2009. Πρόκειται για μια αντιστροφή της παλιότερης τάσης κι ένα σαφές δείγμα ότι οι κατασκευαστές, τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών, προχωρούν σε μεγαλύτερες εκπτώσεις, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες.
Αντιθέτως, τα παλιότερα ακίνητα, ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών, σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις, υποχωρώντας κατά 3,8% το 2010, συγκριτικά με την κάμψη του 4,8% που είχαν καταγράψει το 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, η πτώση των τιμών των κατοικιών ήταν εντονότερη στην περιφέρεια της χώρας (μείωση 6,9% στη Θεσσαλονίκη, 4,8% στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα), ενώ περιορίστηκε στο 2,8% στην Αθήνα (από 4,6% το 2009). Eστω κι έτσι, τα στοιχεία της ΤτΕ, τα οποία προκύπτουν από τις εκτιμήσεις των τραπεζών σε κατοικίες που αποτελούν στοιχείο δανειοδότησης, είναι αρκετά μετριοπαθή, δεδομένου ότι σύσσωμοι οι φορείς της αγοράς ακινήτων κάνουν λόγο για πτώση με διψήφια ποσοστά κατά το προηγούμενο έτος.
Oσον αφορά την προσφορά κατοικιών, η ΤτΕ επισημαίνει ότι το πλεονάζον απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια (έρευνες το προσδιορίζουν σε τουλάχιστον 150.000 κατοικίες πανελλαδικά) φαίνεται ότι σταδιακά απορροφείται, μια και η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων. Oπως πάντως έχει σημειώσει και στο παρελθόν η ΤτΕ, η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων συνδέεται άμεσα με τις γενικότερες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι φέτος θα συνεχιστεί η ύφεση, η ΤτΕ θεωρεί πως οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
Πηγή www.kathimerini.gr