Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Αθήνα στην πτώση ενοικίων.



Χρυσό πανευρωπαϊκό μετάλλιο στην πτώση των ενοικίων εμπορικών ακινήτων, πήρε η Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων King Sturge.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες καταγράφουν πτώση 20% στα ενοίκια καταστημάτων του λιανεμπορίου στις καλές εμπορικές πιάτσες της χώρας.
Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο μεταξυ 26 πόλεων στην Ευρώπη. Στους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, ουσιαστικά η έκθεση αναφέρεται στην οδό Ερμού, τα ενοίκια έχουν πέσει στα 2.400 ευρώ/τ.μ. το χρόνο ή 200 ευρώ/τ.μ. το μήνα.
Αλλά και στις άλλες παραδοσιακές αγορές όπως το Κολωνάκι, η Λ. Κηφισίας, η Γλυφάδα, η Κηφισιά, η υποχώρηση είναι μεγάλη. Πάντως, η Αθήνα, παρά τη μεγάλη μείωση των ενοικίων εξακολουθεί να είναι στις 10 πιο ακριβές «βιτρίνες» σε σύνολο 26 πόλεων.
Και μια έκπληξη: Η Γενεύη ξεπερνά το Λονδίνο και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα με τους πιο ακριβούς δρόμους με ετήσιο μίσθωμα 7.218 ευρώ/τ.μ. αντί 7.037 ευρώ/τ.μ. της βρετανικής πρωτεύουσας.
Η Μπρατισλάβα, με 480 ευρώ/τ.μ. το χρόνο ή 40 ευρώ/τ.μ. το μήνα είναι η πόλη με τα φθηνότερα ενοίκια καταστημάτων.
Σε ότι αφορά το ετήσιο ενοίκιο γραφείων έχει πέσει στα 312 ευρώ/τ.μ. δηλαδή 26 ευρώ/τ.μ. το μήνα και πτώση μέσα στο 2010 σε ποσοστό 7,1%. Εϊναι η τέταρτη αρνητική επίδοση σε σύνολο 26 πόλεων.
Πηγή www.ered.gr