Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αύξηση αντικειμενικών: Η αρχή του τέλους για τους δανειολήπτες.



Η επικείμενη εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών με στόχο να έρθουν και να «κάτσουν» δίπλα στις εμπορικές περιγράφεται αναλυτικά σε άρθρο του Μάριου Χριστοδούλου στο isotimia.gr.
Κάποιος μπορεί να πει ότι η συγκεκριμένη αύξηση ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία καθώς δεν πωλούνται και ακίνητα…
Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική!
Γιατί ακίνητα μπορεί να πωλούνται ελάχιστα αλλά οι πράξεις για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές είναι χιλιάδες καθώς γονείς και παππούδες σπεύδουν να εξασφαλίσουν παιδιά και εγγόνια για την δύσκολη περίοδο που έρχεται.
Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην αγορά ακινήτων ξεκινώντας πρώτα με την σύνταξη του πρώτου επίσημου Ε9 (πριν 2.5 χρόνια) , την καταγραφή των τετραγωνικών μέτρων για την επιβολή του ΕΤΑΚ και την «τακτοποίηση» των ημι-υπαίθριων, έδωσαν στα αρμόδια υπουργεία την πλήρη οικονομική και φορολογική εικόνα της αγοράς!
Αποκάλυψαν δε, πως «λεφτά υπήρχαν» καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κατάφεραν, και να βρουν τα χρήματα για το ΕΤΑΚ και για να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους.
Σήμερα, με τη συμβολή εφοριών και πολεοδομιών, τα ακίνητα έχουν «σκαναριστεί» πλήρως και έτσι μπορεί να εφαρμοστεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που σύμφωνα όλα τις ενδείξεις θα εξισωθούν με τις εμπορικές και θα καταστούν «ασήκωτες» για τους ιδιοκτήτες.
Τι θα συμβεί;
Πολύ περισσότεροι κάτοχοι θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας
Όσοι κάτοχοι δεν προλάβουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε συγγενείς θα καταβάλλουν μέχρι και διπλάσιο φόρο
Όσοι «τακτοποίησαν» της ημιυπαίθριους χώρους και τα υπόγειά τους θα βρεθούν με ακίνητα –πολλές φορές- ακόμα και με διπλάσια τετραγωνικά μέτρα και άρα διπλάσιες καταβολές σε ΔΕΗ και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, πρώτης κατοικίας ή και εξοχικών θα βρεθούν να μην μπορούν να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης και θα φορολογηθούν σαν να κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά με τα οποία πραγματικά αμείβονται.
Τελευταίο -αλλά πολύ σημαντικό!
Με τις πραγματικές εμπορικές τιμές των ακινήτων νε μειώνονται ημέρα με την ημέρα και τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους ακόμα για το στεγαστικό, να αυξάνονται, οι εξελίξεις για την αγορά θα είναι καταιγιστικές.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι τα ακίνητα της «φούσκας» που πουλήθηκαν την χρυσή 5ετία 2003-2008 αγοράστηκαν κατά κύριο λόγο με κυμαινόμενο δανεισμό και με διάρκεια δανείου τα 30 και τα 40 χρόνια.
Υπολογίστε πόσο έχουν ανέβει τα επιτόκια (και η δόση του δανείου) από τότε, πόσο έχουν πέσει οι αξίες των ακινήτων και πόσο έχουν μειωθεί οι αποδοχές των εργαζομένων και προσθέτοντας την αύξηση των αντικειμενικών αξιών -και ότι αυτή συνεπάγεται- θα καταλάβετε ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας μπορεί να βρεθούν σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Πηγή www.isotimia.gr