Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
«Βoυτιά» στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
«Βoυτιά» και επισήμως στις μεταβιβάσεις ακινήτων στη χώρα μας σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και τα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011.
Όπως προκύπτει, στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, η πτώση του αριθμού των των συμβολαίων αγοραπωλησιών ακινήτων βάσει των στοιχείων του Κτηματολογίου κυμαίνεται στο 26,2%, ενώ ο αριθμός των ιδιοκτησιών που μεταβιβάσθηκαν λόγω αγοραπωλησιών, επίσης με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου διαμορφώνεται στο 26,7%. Αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις των τραπεζών που αφορούν τις μεταβιβάσεις μόνο στον τομέα της κατοικίας που γίνονται μάλιστα με τη διαμεσολάβησή τους, το αντίστοιχο νούμερο προσεγγίζει 50%!
Οι δείκτες του Κτηματολογίου αναφέρονται στο πλήθος των συναλλαγών-συμβολαίων για αγοραπωλησίες ακινήτων και στις μεταβιβάσεις που έγιναν στις περιοχές που λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, σε τριμηνιαία βάση, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών ακινήτων: κατοικίες, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καθώς και άλλα επαγγελματικά ή οικιστικά ακίνητα και αναφέρονται στο σύνολο της χώρας καθώς και στην περιοχή της Αττικής. Μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι ένα μέρος μόνο των περιοχών της χώρας έχει έως σήμερα καταχωρηθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, γι' αυτό και η εικόνα δεν μπορεί να είναι πλήρης.
Στο β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, μεγαλύτερη από το μέσο όρο όλης της χώρας και συγκεκριμένα στο 27,6%, ήταν η μείωση ειδικά για την Αθήνα, όσων αφορά τον αριθμό των συμβολαίων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Αθήνα όσον αφορά τον αριθμό των ιδιοκτησιών που μεταβιβάσθηκαν είναι 25,9% έναντι του 26,7% που είναι ο μέσος όρος για το σύνολο της χώρας. Τα νούμερα είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλά μετά από μία τριετία πτώσης: Για τη διετία 2009- 2010τόσο ο αριθμός των συμβολαίων όσο και των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν (ως αντικείμενο αγοραπωλησίας) μειώθηκαν το 2010 με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,8% και 13,0%, έναντι μείωσης κατά 16,3% και 14,0% το 2009 αντίστοιχα.
Τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα όταν πρόκειται ειδικά για κατοικία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, προσεγγίζοντας για τους πρώτους μήνες του έτους το 48%.
Πηγή www.ered.gr