Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

«Κυνήγι» ευκαιριών στα ακίνητα.



Ακίνητα για όλα τα βαλάντια προσφέρει σήμερα η κτηματαγορά καθώς το στοκ απούλητων σπιτιών αποτελείται από νεόδμητα 5ετίας, 10ετίας αλλά και πολύ πιο παλιά που βγαίνουν προς πώληση σε τιμές αρκε-τά χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η αξία του ακινήτου δεν υποχώρησε ανάλογα με την κρίση, εντούτοις, υπάρχουν σπίτια που θεωρούνται πραγματικές ευκαιρίες.
Με «σκοτσέζικο ντους» μοιάζουν όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων. Από τη μια η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει βουλιάξει τις αγοραπωλησίες και το απόθεμα γιγαντώνεται πιέζοντας περαιτέρω την κτηματαγορά.
Κι από την άλλη, οι ελπίδες που γεννά η -έστω και με προβλήματα- διευθέτηση του ελληνικού χρέους και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης. Φυσικά, στα θετικά και η επιστροφή καταθέσεων στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς εκτιμάται ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα κατευθυνθεί προς τα ακίνητα.
«Ισως η επιστροφή κεφαλαίων στην Ελλάδα από το εξωτερικό και η επαναφορά στις τράπεζες των χρημάτων που ήταν στα... σεντούκια υπό το φόβο της χρεοκοπίας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αύξηση της ζήτησης και των συμφωνιών», τονίζει στην «Η» ο πρόεδρος των κατασκευαστών ακινήτων, Δ. Καψιμάλης.

Ευκαιρίες
Οπως επισημαίνει, ευκαιρίες στην αγορά υπάρχουν παντού και μπορεί κανείς να αγοράσει σπίτια σε φθηνές τιμές. Τονίζει ότι σήμερα είναι η καλύτερη περίοδος για αγορές καθώς δεν μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές λόγω του υψηλού κατασκευαστικού κόστους αλλά των υπερβολικά ακριβών οικοπέδων τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, καμιά περιοχή σήμερα δεν υπολείπεται της άλλης σε ευκαιρίες καθώς μπορεί να βρει κανείς κατοικίες στα ακριβά προάστια με έκπτωση πάνω από 25% αλλά και στις μικρομεσαίες περιοχές σπίτια πολύ φθηνότερα από πέρυσι.
Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να πουλήσουν προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις από τις τράπεζες λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου τους. Αλλωστε, τους τελευταίους μήνες αυξάνεται όλο και περισσότερο το κόστος του χρήματος και οι δόσεις των δανείων είναι δυσβάσταχτες για πολλούς. Ετσι, βλέπει κανείς αγγελίες για πώληση σπιτιών που αγοράστηκαν πριν 4-5 χρόνια, καινούργια ή μεταχειρισμένα.
Επίσης, υπάρχουν πολλά νεόκτιστα, κυρίως στα ανατολικά προάστια των οποίων οι τιμές έχουν υποχωρήσει 10-25% εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς στις περιοχές αυτές. Γέρακας, Παιανία, Παλλήνη, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Κορωπί διαθέτουν πολλά καινούργια σπίτια άνω των 100 τ.μ. που πωλούνται με έκπτωση, έπειτα από παζάρια, με τον εργολάβο. Στις περιοχές αυτές καταγράφηκαν τιμές που έφταναν στο παρελθόν τις 2.700 ευρώ/τ.μ. (π.χ. ο Γέρακας), αλλά σήμερα δεν ξεπερνούν τα ίδια σπίτια τις 2.400 ευρώ/τ.μ. Στα ανατολικά προάστια, δηλαδή στην κοιλάδα των Μεσογείων, τα ηνία της πτώσης κρατά ο Πόρτο Ράφτης με ποσοστό 24% και ακολουθούν το κέντρο των Σπάτων με 19%, το Καπανδρίτι με 18%, το Μαρκόπουλο με 17%, το Λαύριο με 15%, η Κερατέα, η Ανάβυσσος, η Λούτσα με 14%.
Οσο πιο μακριά από την Αθήνα τόσο φθηνότερα αφού στα Σπάτα υπάρχουν διαμερίσματα σε τιμή κάτω από τα 2.000 ευρώ/τ.μ. Στα νότια και βόρεια προάστια (Κηφισιά, Μαρούσι, Εκάλη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Βάρη, Βάρκιζα) όπου οι τιμές ξεκινούν από τα 2.500 ευρώ/τ.μ. η κατάσταση είναι διφορούμενη. Τα μικρά σε επιφάνεια σπίτια διατηρούν την αξία τους, αλλά τα μεγάλα και ακριβά δίνονται με μεγάλη μείωση τιμών. Σπίτια αξίας 1,5 εκατ. ευρώ έχουν υποχωρήσει κατά 300.000 ευρώ, ακίνητα 2 εκατ. ευρώ δίνονται με έκπτωση 30% κ.λπ.
Σε γενικές γραμμές τα ακριβά σπίτια υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις αφού δεν είναι καιρός για... πολυτέλειες. Σύμφωνα με έρευνες ειδικών για τις ακριβές περιοχές, τη μεγαλύτερη πτώση κατά μέσο όρο σημειώνει το Κολωνάκι με 15%. Τα νεόδμητα πωλούνται από 6.000-10.000 ευρώ ενώ τα μεταχειρισμένα, που σημειώνεται πτώση έως 10%, πωλούνται 4.500-6.000 ευρώ/τ.μ.
Βόρεια προάστια
Στα βόρεια προάστια, τα όρια διαπραγμάτευσης κυμαίνονται από 15% έως 20%, ανάλογα με την τιμή κτήσης της γης. Στη Νέα και Κάτω Κηφισιά καταγράφεται υποχώρηση τιμών κατά 13% ενώ στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη τα ακίνητα πωλούνται κατά 10% φθηνότερα. Η αρχική τιμή για τα νεόδμητα είναι 8.000-10.000 ευρώ/τ.μ., αλλά γίνονται πράξεις στα επίπεδα των 6.300-7.300 ευρώ/τ.μ. Στις υπόλοιπες περιοχές πτώση 8% καταγράφεται σε Γέρακα και Νέο Ψυχικό, 5% σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, 4-8% σε Μαρούσι και Χαλάνδρι.
Στα νότια προάστια, η ζήτηση περιορίζεται μόνο στα σπίτια με θέα στο Σαρωνικό. Ομως, μεγάλη προσφορά παρατηρείται σε πολυτελείς κατοικίες και μεταχειρισμένα μεγάλης επιφάνειας με αποτέλεσμα να σημειώνεται σημαντική πτώση, η οποία θα συνεχιστεί και το 2011.
Στη Βουλιαγμένη η πτώση των τιμών είναι κατά μέσο όρο 12% και τα σπίτια πωλούνται από 4.500 έως 8.000 ευρώ/τ.μ., σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής. Σε Γλυφάδα, Βάρη, Νέα Σμύρνη η πτώση είναι 10% ενώ στο 11% φτάνει η μείωση κατά μέσο όρο στη Βούλα. Μια άλλη κατηγορία ευκαιριών για αγορά είναι τα μεταχειρισμένα 20 και 30 ετών που όμως έχουν ανακαινισθεί πλήρως και δεν απαιτούνται εργασίες που κοστίζουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ένα μεγάλο μέρος από το απόθεμα των 200-270 χιλιάδων σπιτιών που «ταλαιπωρούν» την κτηματαγορά. Είναι διαμερίσματα σε φθηνές και ακριβές περιοχές τα οποία, αν και έχουν το μειονέκτημα της ηλικίας, λόγω της ανακαίνισης μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες.
Περιοχές
Τέλος, μια άλλη κατηγορία ακινήτων που δίνονται σε τιμές χαμηλότερες από πέρυσι είναι τα διαμερίσματα σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κρίση. Ανθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους ή μειώθηκε το εισόδημά τους αναγκάζονται να πουλήσουν ακίνητα, αν και η περίοδος δεν είναι καλή για τους πωλητές. Στα δυτικά προάστια (Αιγάλεω, Ρέντης, Νίκαια, Περιστέρι κ.λπ.) και στις συνοικίες πέριξ του κέντρου της Αθήνας (Παγκράτι, Βύρωνας, Καισαριανή, Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Γουδί κ.λπ.) υπάρχουν πολλές αγγελίες πώλησης ακινήτων σε τιμές 10-20% χαμηλότερες.
Μια ξεχωριστή κατηγορία είναι τα ακίνητα στα «γκέτο» της Αθήνας τα οποία είναι εκτός αγοράς εδώ και καιρό. Οι πωλητές είναι πάρα πολλοί, οι αγοραστές δεν εμφανίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει «πάγωμα» της αγοράς. Κι αν κάποια νεόδμητα ή δεκαετίας τελικά πωλούνται, τα σπίτια 50 και 60 ετών εγκαταλείπονται ή ενοικιάζονται σε χαμηλές τιμές.
«Φτωχομάνα» η Θεσσαλονίκη
Στο Χρηματιστήριο των ακινήτων, περίοπτη θέση έχει και η Θεσσαλονίκη, η οποία από εργολάβους και μεσίτες έχει χαρακτηριστεί τελευταία... φτωχομάνα. Το στοκ των ακινήτων να παραμένει αμετάβλητο στις 7.000 με 8.000 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι 20-25 χιλιάδες, όμως, η ζήτηση είναι χαμηλή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η περίοδος είναι καλή για αγορές αφού έχουν μειωθεί οι τιμές έως και 20%. Ολο και περισσότεροι στρέφονται στα μικρά σπίτια και τα μεταχειρισμένα, λόγω χαμηλού κόστους. Στο κέντρο και τα ανατολικά της συμπρωτεύουσας υπάρχουν πολλά παλαιά σπίτια που πωλούνται γύρω στα 100.000 ευρώ για 100 τ.μ. Ωστόσο θα χρειαστούν 20-50 χιλιάδες ευρώ για ανακαίνιση. Στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων κυρίως παλαιών σε τιμές 1.000-1.200 ευρώ/τ.μ. Μεγάλο ενδιαφέρον επικρατεί για ακίνητα, σπίτια και οικόπεδα κοντά στο μετρό που κατασκευάζεται. Ειδικά κοντά στους σταθμούς, που προβλέπονται να γίνουν, το ενδιαφέρον και οι τιμές έχουν φτάσει στο κατακόρυφο.
Πηγή www.imerisia.gr