Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Χρυσές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.



Διαθέτετε κάποια χρήματα και δεν ξέρετε πώς να τα αξιοποιήσετε; Υπάρχουν συμφέρουσες αγορές ακινήτων, οι οποίες εν μέσω κρίσης μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο δελεαστικές, καθώς δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που βάζουν νερό στο κρασί τους, αποτιμώντας την περιουσία τους σε χαμηλότερα ποσά.
Όπως μάλιστα λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, η περίοδος που διανύουμε είναι η ιδανικότερη για επενδύσεις στο real estate. Είτε πρόκειται για αγροτεμάχια, είτε για αγορά κατοικίας ή καταστήματος, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν επενδύοντας τα χρήματά τους σήμερα να τα δουν στο μέλλον να αυξάνονται προσφέροντάς τους καλές αποδόσεις. Για παράδειγμα, αποκτώντας ένα μικρό διαμέρισμα αντί χαμηλού ποσού μπορούν να καρπωθούν ένα ενοίκιο, το οποίο θα συμβάλει στα μηνιαία εισοδήματά τους. Με χρηματιστηριακό είδος μοιάζει και η αγορά γης, η οποία μπορεί να αποκτήσει σημαντική υπεραξία, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η εν λόγω επένδυση θεωρείτε η δημοφιλέστερη εν καιρώ κρίσης.
Αγοράζοντας γη
Η απόκτηση γης σε δήμους εγγύς της Θεσσαλονίκης είναι μία από τις πλέον συμφέρουσες επενδύσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν αγροτεμάχια σε καλές τιμές στην Επανομή, στο Σχολάρι, στα Βασιλικά, στο Πλαγιάρι, αλλά και σε Ωραιόκαστρο, Πολίχνη και Εχέδωρο. Καλή επένδυση χαρακτηρίζεται και η αγορά γης σε περιοχές διατηρούν ακόμη χαμηλές τις τιμές τους.

Μικρές κατοικίες
Στις “καμαρούλες μια σταλιά” στρέφονται ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς, αποβλέποντας σε μια οικονομική αγορά, που όμως θα αποτελέσει μία καλή επένδυση για το μέλλον. Σε διάφορες περιοχές της ακριβής Θεσσαλονίκης με λίγο ψάξιμο και λίγη τύχη οι φερέλπιδες επενδυτές δεν αποκλείεται να βρουν διαμερίσματα 60 τμ, η τιμή των οποίων δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Αν μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επιλέξουν τη δυτική πλευρά της πόλης, δεν αποκλείεται σε αυτή την τιμή να βρουν και νεόδμητα διαμερίσματα.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα στο κέντρο και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς τα δυάρια που πωλούνται σε τιμή που δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα “ηλικιωμένα”, ενίοτε βλέπουν στον ακάλυπτο ή δεν διαθέτουν ασανσέρ αν και βρίσκονται σε υψηλό όροφο. Στα ανατολικά της πόλης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν κατοικία σε πολυκατοικίες άνω των τριάντα ετών, οι οποίες όμως δεν αποκλείεται να βρίσκονται σε μεγάλους δρόμους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις των προαναφερθέντων διαμερισμάτων, πάντως, ένα γενναίο ρετουσάρισμα είναι απαραίτητο.
Σύμφωνα με κύκλους της κτηματαγοράς, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα κληθούν να δαπανήσουν επιπλέον κάποιες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να κατοικήσουν χωρίς προβλήματα στα διαμερίσματα που αγόρασαν. Oπως υποστηρίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς, μια πλήρης ανακαίνιση σε κατοικία 30 ετών κοστίζει σε γενικές γραμμές 10.000-30.000 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Στο κέντρο
Διαμερίσματα τριακονταετίας και άνω σε στενούς κάθετους δρόμους κεντρικών οδών 60 τμ μάξιμουμ μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στην πυρίκαυστη ζώνη. Η τιμή για δύο δωμάτια, κουζίνα και μπάνιο αγγίζει τα 100.000 ευρώ. Λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα, περίπου 70-75 τμ στην ίδια τιμή υπάρχουν αρκετά στην περιοχή της οδού Αγίου Δημητρίου, ενώ από την οδό Κασσάνδρου έως τις παρυφές της Άνω Πόλης και κυρίως από την οδό Αγίας Σοφίας μέχρι το Βαρδάρι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν κατοικία 80 τ.μ. σε τιμή που αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

Στα ανατολικά
Με είδος εν εξαλείψει μοιάζουν τα νεόδμητα διαμερίσματα που τιμώνται 100.000 ευρώ. Το κυνήγι του φτηνού διαμερίσματος μάλλον θα αποβεί κουραστικό για κάποιους, καθώς ακόμη και τα μεταχειρισμένα που πωλούνται στη συγκεκριμένη τιμή σε ελάχιστες περιπτώσεις το εμβαδόν τους ξεπερνάει τα 60 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ηλικίας άνω των τριάντα ετών. Πάντως δεν αποκλείεται με πολύ ψάξιμο ο ενδιαφερόμενος να βρει διαμέρισμα μέχρι 75.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν θα ξεπερνά τα 40 τμ.

Στα δυτικά
Υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων με δύο δωμάτια περιμένει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων σε όλους τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Εκείνο όμως που διαφοροποιεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη από τις άλλες πλευρές της πόλης είναι το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν νεόδμητες κατοικίες στη συγκεκριμένη τιμή και με εμβαδόν μεταξύ 70-80 τμ. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού, σύμφωνα με κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, η συνηθισμένη τιμή των καινούργιων διαμερισμάτων με δύο δωμάτια κυμαίνεται στα 110.000-120.000 ευρώ.

Πλησίον του μετρό
Μπορεί η κατασκευή του μετρό να δημιουργεί εκνευρισμό κυρίως στους εμπόρους της Εγνατία, καθώς τους στερεί μεγάλη μερίδα του αγοραστικού τους κοινού και παράλληλα προκαλεί και κυκλοφοριακά προβλήματα, ωστόσο η σημερινή απόκτηση ακινήτου πλησίον των στάσεων του μετρό μπορεί μετά την αποπεράτωσή του να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες. Τα ακίνητα, είτε πρόκειται για διαμερίσματα είτε για καταστήματα, αναμένεται να αποκτήσουν, σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματαγοράς, υπεραξία περίπου ώς 30% μόλις αρχίσει να λειτουργεί το μετρό. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με το μετρό στην Αθήνα. Καλές περιπτώσεις, καθώς έχει πέσει η απαιτούμενη τιμή αγοράς, θεωρούνται η Εγνατία και η Δελφών, όπου σήμερα εκτελούνται έργα κατασκευής του μετρό.

Αγοραστές με... άνεση
Στους εν δυνάμει αγοραστές που έχουν οικονομική άνεση και μπορούν να δαπανήσουν σεβαστά ποσά εκπρόσωποι της κτηματαγοράς συνιστούν να στραφούν σε προνομιούχα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης ή σε μεγάλες κατοικίες στην ίδια περιοχή.
Πηγή www.makthes.gr