Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ιδιοκτήτες ξεπουλάνε ακίνητα.



«Ξεφορτώνεται» ακίνητα και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι
χαμηλότερες ακόμη και από τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υπέρμετρη πλέον φορολογία.
Πρόκειται για φαινόμενο των τελευταίων ημερών, και κυρίως μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκφράζει φόβους ότι θα αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με μεγάλο κίνδυνο την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας. Αλλωστε, από τότε και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν να φτάνουν στα χέρια των ιδιοκτητών ακινήτων τα εκκαθαριστικά για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009, του ΦΑΠ για το 2010 και του ίδιου φόρου για το 2011 και οι πολίτες θα... αντιληφθούν καλύτερα τη νέα οικονομική επιβάρυνση.
«Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το κράτος θέλει να μετακυλίσει στους πολίτες τη μείωση των εσόδων και να αντλήσει χρήματα από το κεφάλαιό τους. Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι να αυξάνεται εικονικά η αντικειμενική αξία του κεφαλαίου, δηλαδή των ακινήτων, ταυτόχρονα να μειώνεται το εισόδημα από αυτό, αλλά και να ανεβαίνει η φορολογία του κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρμετρες φορολογικές υποχρεώσεις τους και να προχωρούν στην πώληση των ακινήτων τους. Σ' αυτό οδηγούνται και από το φόβο της κάθειρξης, με βάση τα τελευταία μέτρα, όταν χρωστούν στην εφορία. Εκτιμούμε ότι από το Σεπτέμβριο θα είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ιδιοκτητών που δε θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και θα βγουν στην αγορά πολλά ακίνητα προς πώληση», τόνισε στον «ΑτΚ» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΜΙΔΑ, Τάσος Βάππας.
«Δεν είναι πλέον λίγες οι περιπτώσεις που γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων, διότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά φορολογικά βάρη. Είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που θα το αντιμετωπίζουμε συνέχεια από εδώ και πέρα. Ερχονται μέλη μας και μάς λένε ότι δεν αντέχουν άλλο και ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλούς φόρους. Μοιραία, κάποιοι που έχουν πολλά ακίνητα, βάζουν στο μυαλό τους την πώληση κάποιων από αυτά, για να μην απαξιωθούν στο μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης.
Πουλάνε φτηνά
Στη σημερινή συγκυρία, όμως, που στην κτηματαγορά... δεν «κουνιέται φύλλο» και ο αριθμός των μεταβιβάσεων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι αρκετά δύσκολο για τους φορολογικά στριμωγμένους πωλητές να βρουν ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων. Ετσι, αναγκάζονται να ρίξουν αρκετά τις ζητούμενες τιμές, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, πέφτουν αρκετά χαμηλότερα και από τις αντικειμενικές αξίες των προς πώληση ακινήτων. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτό συμβαίνει κυρίως στην πώληση μεταχειρισμένων ακινήτων παλαιών οικοδομών ή στη μεταβίβαση γης (οικοπέδων και αγροτεμαχίων), αφού τα καινούργια ακίνητα διατηρούν σε γενικές γραμμές τη δυναμική τους.
Οπως ανέφερε ο κ. Βάππας, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πώλησης αγροτεμαχίου ιδιοκτήτη, που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην υψηλή φορολογία. Το εμβαδόν του εν λόγω ακινήτου ήταν 1.200 τετραγωνικά μέτρα και η αντικειμενική του αξία βρίσκονταν στις 14.000 ευρώ, ωστόσο, πουλήθηκε τελικά προς 9.500 ευρώ. Εξάλλου, γραφείο περίπου 30 τετραγωνικών μέτρων, με τουαλέτα, σε παλαιά οικοδομή στο κέντρο της Αθήνας, μεταβιβάστηκε προς μόλις 20.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία βρίσκονταν στις 50.000 ευρώ.
Απρόσοδα

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΜΙΔΑ, τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των απρόσοδων ακινήτων, αφού είναι αναγκασμένοι να ανταποκριθούν στην πολύ υψηλή πλέον φορολογία, χωρίς να έχουν κανένα οικονομικό όφελος από αυτά. Σε όλη τη χώρα χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων, και κυρίως οι κάτοχοι εγκαταλειμμένων κτιρίων στα κέντρα των πόλεων, τα οποία έχουν πολύ υψηλές αντικειμενικές αξίες, βρίσκονται σε απόγνωση, διότι είναι αναγκασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, χωρίς να έχουν καμία είσπραξη από την ακίνητη περιουσία τους.
«Υπάρχουν εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν συνολική αντικειμενική αξία τρία, τέσσερα ή και πέντε εκατομμύρια ευρώ. Για να τα ανακαινίσουν οι ιδιοκτήτες τους, και κατά συνέπεια να γίνουν πιο εμπορικά, χρειάζονται τεράστια ποσά και αναγκαστικά εγκαταλείπουν κάθε τέτοια σκέψη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι αναγκασμένοι πλέον να πληρώνουν γι' αυτά φόρο δεκάδων χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο. Είναι πάγιο αίτημά μας η εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από την υποχρέωση καταβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας», τόνισε ο κ. Βάππας.
Πηγή www.aggelioforos.gr