Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Βόμβα» και στην κτηματαγορά από τα επεισόδια.



Τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, εκτός από το ισχυρό χτύπημα που έδωσαν στον τουρισμό και τις αφίξεις ξένων, έχουν και ευρύτερες συνέπειες στην αγορά ακινήτων την Ελλάδας. Οι εικόνες ντροπής με την ανεξέλεγκτη βία, όχι μόνο την περασμένη εβδομάδα, αλλά πολλές φορές μέσα στο χρόνο που πέρασε, έχουν «παγώσει» τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλα μεσιτικά γραφεία, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ξένοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων στη χώρα μας -εκμεταλλευόμενοι τόσο τις ευκαιρίες όσο και την κατάργηση του πόθεν έσχες- δείχνουν διστακτικοί στις περαιτέρω κινήσεις τους.
Ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου που έχει τουλάχιστον 5 πελάτες που ψάχνουν εξοχικό ή οικόπεδο σε τουριστική περιοχή, επισημαίνει ότι οι ξένοι βλέπουν επεισόδια στην Αθήνα αλλά δεν κάνουν διαχωρισμό με τις άλλες περιοχές της χώρας. «Η Ελλάδα εμφανίζεται συλλήβδην ως ένας επικίνδυνος προορισμός, άσχετα αν τα επεισόδια γίνονται στην Αθήνα κι όχι στη... Μύκονο», τονίζει ο κτηματομεσίτης.
Η ουσία είναι ότι τον τελευταίο καιρό τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία εμφανίζουν την Ελλάδα ως μια «προβληματική» χώρα με επεισόδια και ταραχές αλλά και ως μια εν δυνάμει χρεοκοπημένη χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» οι αγοραπωλησίες, τόσο με τους ξένους επενδυτές όσο και με Ελληνες. Ολοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την οικονομία αλλά και κατά πόσο μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές των ακινήτων.
Το καλοκαίρι παραδοσιακά οι συμφωνίες για αγορά ακινήτων υποχωρούν πάνω από 70%, όμως, το ποσοστό αυτό είναι πλέον παγιωμένο για όλη τη χρονιά.
Πάντως, παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια μικρή έστω αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, κυρίως για μεγάλα ακίνητα. Κι αυτό διότι στα πολύ ακριβά ακίνητα οι τιμές υποχωρούν σημαντικά ενώ είναι στόχος για όσους έχουν χρήματα που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να δικαιολογήσουν με το πόθεν έσχες τους.
Πηγή www.imerisia.gr