Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Χιλιάδες "νόμιμα" αυθαίρετα προστίθενται στα απούλητα κτίρια.



Προβληματισμό προκαλεί στην αγορά το ενδεχόμενο νομιμοποίησης χιλιάδων αυθαιρέτων καθώς αυτά αποκτούν πλέον μεταβιβασιμότητα, επομένως θα προστεθούν στο απόθεμα των απούλητων κτισμάτων. Μέχρι σήμερα τα αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν ενώ εκείνα που έχουν τα γνωστά "πανωσηκώματα", τα παράνομα τετραγωνικά δεν δηλώνονταν στο συμβόλαιο με το ρίσκο να το παίρνει ο αγοραστής.
Η δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων και η απομάκρυνση του φόβου της κατεδάφισης είναι για τους ιδιοκτήτες τους "μάννα εξ ουρανού". Ωστόσο, μπορεί στην "καταρρέουσα" κτηματαγορά με τα χιλιάδες απούλητα ακίνητα να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο.
Η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος καθιστά όλα αυτά τα ακίνητα «ελεύθερα» να πουληθούν, να ενοικιαστούν, να μεταβιβαστούν με όποιο τρόπο επιθυμεί ο ιδιοκτήτης αφού πρώτα πληρωθεί το πρόστιμο που θα δώσει «συγχωροχάρτι» στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ακίνητα θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να βγουν στην αγορά προκαλώντας «έμφραγμα» σε έναν κλάδο που προσπαθεί ανεπιτυχώς να «ξεφορτωθεί» περί τα 200.000 - 270.000 απούλητα σπίτια.
Η τεράστια υπερπροσφορά που θα δημιουργηθεί μπορεί να τινάξει στον αέρα την οικοδομή καθώς δε θα χρειάζεται η ανέγερση κτιρίων για πολλά χρόνια ενώ θα μπορούσε να πιέσει για μεγάλη μείωση των τιμών, κάτι που δεν είναι κατ' ανάγκη κακό για τους αγοραστές, «τραγωδία» όμως για τους πωλητές.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτος Παραδιάς, «το μεγάλο πρόβλημα για την κτηματαγορά δεν είναι τα αυθαίρετα που θα αποκτήσουν κάποια μεταβιβασιμότητα. Κι αυτό διότι καλύπτουν στην πλειοψηφία τους στεγαστικές ανάγκες, επομένως δύσκολα θα τα πουλήσουν οι ιδιοκτήτες τους. Οι φόροι είναι αυτοί που έχουν διαλύσει την αγορά».
Βέβαια, το ότι τα περισσότερα αυθαίρετα είναι πρώτη κατοικία δεν σημαίνει ότι δεν θα βγουν προς πώληση, ειδικά σε περίοδο κρίσης και με τη φορολογία των ακινήτων να κάνει ουσιαστικά την εφορία... συνιδιοκτήτη. Πολλοί είναι αυτοί που θα πουλήσουν μόλις πάρουν το χαρτί της άδειας μεταβίβασης για να γλιτώσουν τους φόρους που θα καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο.
Πηγή www.ered.gr