Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Σταθερά πέφτει η ζήτηση για κατοικία στην Ελλάδα.



Tην ίδια στιγμή που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές πώλησης των ακινήτων δείχνουν ότι πλέον κινούνται σε σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο πανευρωπαϊκού διτκύου κτηματομεσιτικών γραφείων,στην Ελλάδα, η πτώση των τιμών τουλάχιστον κατά 10% το 2010, φαίνεται ότι θα συνεχισθεί κι εφέτος με κυρίαρχα τα ''παζάρια'' στην αγορά. Πάντως και στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, τα ακριβά σπίτια, όπως και η εξοχική κατοικία φαίνεται ότι βρίσκονται στο ναδίρ της ζήτησης.
Πανευρωπαϊκά, πάντως για τα πιο φθηνά ακίνητα η τάση όσον αφορά τις τιμές πώλησης είναι σταθεροποιητική, ενώ για τα μεσαίας και υψηλότερης τιμής είναι πτωτική. Οσον αφορά τα ενοίκια πανευρωπαϊκά, οι τιμές παραμένουν σταθερές για όλους τους τύπους ακινήτων. Αυξητική τάση παρουσιάζει σητν Ευρώπη η ζήτηση για αγορά, ενώ σταθερή παραμένει η ζήτηση για ενοικίαση. Αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση των μικρών διαμερισμάτων στα αστικά κέντρα των ευρωπαϊκών χωρών, σε αντίθεση με τις ακριβές μονοκατοικίες και τις εξοχικές κατοικίες, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει σημαντικά.
Τί ζητούν οι πελάτες; Βάσει των ζητήσεων των τελευταίων μηνών, οι περισσότεροι πελάτες ψάχνουν για ευκαιρίες είτε αγοράς, είτε ενοικίασης. Αναλύοντας το προφίλ των αγοραστών, φαίνεται ότι η κυρίαρχη (πάνω από 2/3) ηλικιακή ομάδα είναι από 35 έως 50 χρονών, με επόμενη την ομάδα από 25 έως 35 (το 1/3). Στους ενοικιαστές, οι 7 στους 10είναι κάτω των 35.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 300 συνεργάτες της RE/MAX από 20 διαφορετικές χώρες (Αυστρία, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία)
Πηγή www.ered.gr