Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πως υπολογίζονται τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα.



Τα πρόστιμα θα κατατί-θενται σε ειδικό κωδικό του «Πράσινου Ταμείου» και θα αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων
Προσιτά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που παρουσίασε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Από τα πρόστιμα στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι θα εισπράξουν έως το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς, όμως, εκτιμούν ότι τα συνολικά έσοδα από τα άνω του ενός εκατομμυρίου αυθαίρετα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι δυνατόν να ανέλθουν έως και τα 14 δισ. ευρώ.
Στη ρύθμιση διατήρησης αυθαιρέτων εντάσσονται όσοι έχτισαν αυθαίρετο έως τις 28 Απριλίου 2010, όταν και τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τα εντός σχεδίου αυθαίρετα θα μπορούν να τακτοποιηθούν για 40 χρόνια ενώ τα εκτός σχεδίου για 20 χρόνια. Για τα εκτός σχεδίου ειδικότερα, εάν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον 20 χρόνια.
Προϋπόθεση
Για αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε μη άρτια και συνεπώς μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, η διατήρηση επίσης αυξάνεται σε 40 χρόνια υπό την προϋπόθεση:
Χρήσης, όμορου ή τμήματος όμορου ή οικοπέδου που βρίσκεται στο δήμο της αυθαίρετης κατασκευής, άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας.
Ειδικού προστίμου ισοδύναμου εμβαδού γης που υπολείπεται ή συνδυασμό των δύο. Δεν εντάσσονται και είναι άμεσα κατεδαφιστέα όσα βρίσκονται σε δάση, ρέματα, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους.
Επίσης από 1 Ιανουαρίου 2012 όλα τα ακίνητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Ακόμα, από εδώ και στο εξής ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις από όσους εμπλέκονται σε μία δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κ.λπ.) επισύρουν αυστηρές ποινές. Για τους μηχανικούς προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απευθυνθούν στις αρμόδιες πολεοδομίες ώστε να υποβάλουν την αίτηση, να πληρώσουν τα παράβολα και τα πρόστιμα. Το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία θα ανακοινωθεί αυριο.
«Πράσινο Ταμείο»
Το πρόστιμο κατατίθεται σε ειδικό κωδικό του Πράσινου Ταμείου με την ονομασία «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο» και αποδίδεται στους δήμους στη διοικητική περιφέρεια των οποίων βρίσκονται τα μη νόμιμα κτίσματα, προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και να εκτελεστούν κατεδαφίσεις. Αυτές πλέον θα γίνονται και από την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων η οποία θα έχει την αρμοδιότητα του εντοπισμού και του ελέγχου των αυθαιρέτων, της έκδοσης και εκτέλεσης πράξεων κατεδάφισης και τη μέριμνα για την την ορθή διάθεση των οικοδομικών αποβλήτων (μπάζων) και την αποκατάσταση. Η υπηρεσία θα έχει στη διάθεση και μηχανικά μέσα ή τη δυνατότητα να χρησιμοποίησει μέσα ιδιωτών για τις κατεδαφίσεις. Εάν οι ιδιώτες αρνηθούν να συνάψουν συμβάσεις, θα κινείται διαδικασία μεμονωμένης πολιτικής επιστράτευσης.
Υπολογισμός προστίμου
Για τον υπολογισμό του προστίμου διατήρησης λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας
Η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου
Το είδος του ακινήτου (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ.)
Ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης (κατ' επέκταση ή/και καθ' ύψος υπέρβαση δόμησης/κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή/και οικοδομικής γραμμής)
Η αυθαίρετη αλλαγή ως προς τη χρήση της οικοδομικής άδειας
Η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών
Κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής (π.χ. πισίνες)
Υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.
Πηγή www.ered.gr