Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Προς κατάργηση των παρεκκλίσεων για τα εκτός σχεδίου.



Μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου, θα φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "η ρύθμιση θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθεί το πρότυπο της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους".
Παράλληλα άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την εκτός σχεδίου δόμηση με την απουσία χωροταξικών σχεδίων και ξεκάθαρων κανόνων που οδηγούν σε οριζόντιες απαγορεύσεις να αποτελούν τη βασική πηγή της αυθαιρεσίας. Ο υπουργός επεσήμανε ότι μόνο στην Ελλάδα υφίσταται αυτή η έννοια ενώ και οτι η κατάργηση των παρεκκλίσεων αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών φορέων.
Ηδη υπάρχει έτοιμη η λύση της "τακτοποίησης" αυθαιρέτων για 30-40 χρόνια έναντι πληρωμής προστίμου. Το ποσό που θα καλείται να πληρώσει ο αυθαιρετούχος θα καθορίζεται με το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή επαγγελματικό χώρο, με τα τετραγωνικά του, αν βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση κ.λπ.
Ο υπουργός τόνισε ότι θα επιχειρηθεί να δοθεί μια κοινωνικά δίκαιη λύση, θα έχει το στοιχείο της ποινής επιδιώκοντας παράλληλα για όποιον μπορεί και για όποιον επιλέξει να μπει στη ρύθμιση να μη διαμορφωθεί ένα καθεστώς ομηρείας
Πηγή www.ered.gr