Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Παράταση στα ενεργειακά πιστοποιητικά για τις μισθώσεις.



Tην παράταση της υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για τις μισθώσεις τμημάτων κτηρίων κατά ένα εξάμηνο αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Έτσι, το πιστοποιητικό θα είναι υποχρεωτικό για τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτηρίων άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων από τις 9 Ιανουαρίου του 2012, αντί της 9ης Ιουλίου του 2011 που σχεδιαζόταν αρχικά. Σημειώνεται ότι για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και στις μισθώσεις αυτοτελών ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. τα πιστοποιητικά εφαρμόζονται ήδη υποχρεωτικά από τον περασμένο Ιανουάριο.
Την αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις είχε ζητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, καθώς λόγω της οικονομικής κατάστασης θα ήταν δύσκολο για πάρα πολλούς ιδιοκτήτες να βρουν τα επιπλέον χρήματα που χρειάζονται για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης είναι:
Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας €1/τμ, με ελάχιστο κόστος €200.
Για διαμερίσματα €2/τμ, ελάχιστο κόστος €150.
Για μονοκατοικίες €1,5/τμ, ελάχιστο κόστος €200.
Για τις λοιπές χρήσεις κτηρίων (εκτός κατοικίας) οι αμοιβές είναι €2,5/τμ για επιφάνεια έως 1000 τ.μ. με ελάχιστο κόστος €300 και €1,5/τμ. για τα επιπλέον τετραγωνικά, άνω των 1000.
Πηγή www.ered.gr