Τρίτη 19 Ιουλίου 2011
Ηλεκτρονική «φάκα» για τους καταπατητές.
Μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την ακίνητη περιουσία του το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκοντας να μετατραπεί σε ψηφιακό όλο το σημερινό χάρτινο αρχείο των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Το έργο, αξίας €3,8 εκατ., προβλέπει την ηλεκτρονική καταγραφή των πληροφοριακών δεδομένων για όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων του στον αιγιαλό, την παραλία και τις παρόχθιες ζώνες. Πρόκειται για πάνω από 90.000 δημόσια κτήματα, 41.000 ανταλλάξιμα, 40.000 κτήματα που προέρχονται από απαλλοτριώσεις, 6.500 προκαθορισμένων αιγιαλών.
Όπως προκύπτει, από τη διακήρυξη του σχετικού ανοικτού διαγωνισμού τον οποίο δημοσίευσε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, το αργότερο ως τις αρχές του 2014 θα έχουν τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία από τη ΓΓΠΣ οι «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων». Μέσω των υπηρεσιών αυτών όλες οι συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που είναι αρμόδιες για θέματα δημοσίων και ανταλλάξιμων κτημάτων, αιγιαλού και παραλίας, αντικειμενικών αξιών και εθνικών κληροδοτημάτων θα είναι δυνατό να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου.
Με την πλήρη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος, θα εντοπίζονται οι καταπατητές δημοσίων κτημάτων, οι οποίοι θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά μέσω του Taxis τα ειδοποιητήρια για να καταβάλλουν τις σχετικές χρηματικές ποινές. Δηλαδή, ανάλογα με την περιοχή, την αντικειμενική αξία, την έκταση και τα χρόνια καταπάτησης του δημοσίου κτήματος, θα υπολογίζεται η αποζημίωση, που θα καλούνται να πληρώσουν οι καταπατητές. Σήμερα δεν είναι δυνατή η αυτόματη χρέωση μέσω Taxis παρά μόνο μέσω αλληλογραφίας, καθώς οι κτηματικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν κανενός είδους ψηφιακή επαφή με τις υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και η λήψη μέτρων προστασίας είναι μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία (σύνταξη εκθέσεων, διαγράμματα καταπάτησης).
Πηγή www.ered.gr