Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Οικοδομικές άδειες εξπρές και νέα πολεοδομική νομοθεσία από το φθινόπωρο.


Στη ρύθμιση θα ενταχθούν όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μέχρι το τέλος του 2010, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μετά την τακτοποίηση της εκκρεμότητας να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.
Στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων την απαλλαγή από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης για έργα που έχουν μόνο τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης, ενώ θα καταργεί την προμελέτη η οποία πλέον καθίσταται προαιρετική. Οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο, αντιστοιχούν σε 20.000 οι φακέλους που κατατίθενται ετησίως στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί σήμερα την πλέον χρονοβόρα διαδικασία για την αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ενώ στην πράξη καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της νομοθεσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας κατατίθενται συνολικά 21.500 φάκελοι περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη στιγμή που στην Αυστρία, μια χώρα παρομοίου μεγέθους με τη χώρα μας και η οποία θεωρείται πρότυπο στην προστασία της φύσης, διεξάγονται κατά μέσο όρο μόλις 23 μελέτες ετησίως και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά μέσο όρο 334.
Εκτός των άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες βαρύτητας επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη μείωση των έργων και των δραστηριοτήτων για τα οποία προβλέπεται περιβαλλοντική άδεια και πάταξη της γραφειοκρατίας.
Αυθαίρετα
Εν τω μεταξύ πρόστιμα που θα ποικίλλουν κατά περίπτωση θα καταβάλουν όσοι υπαχθουν στη σχετική ρύθμιση που προωθεί το υπ. Περιβάλλοντος. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το τελικό ύψος των προστίμων θα διαμορφώνεται βάσει κριτηρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας, με τα ακίνητα που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία να χρεώνονται μεγαλύτερα πρόστιμα σε σχέση με τα ακίνητα στα οποία έχει καταγραφεί υπέρβαση αδείας.
Σημαντικό κριτήριο θεωρείται, επίσης, το αν το αυθαίρετο έχει κτιστεί εντός ή εκτός σχεδίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περιορισμένη τακτοποίηση των εκτός σχεδίου κτισμάτων για τα οποία θα εξετάζεται σοβαρά το είδος της παράβασης. Παράλληλα, θα λαμβάνεται υπόψη το είδος της χρήσης του αυθαιρέτου, με το πρόστιμο να είναι μικρότερο για τα ακίνητα πρώτης κατοικίας, το είδος της πολεοδομικής παράβασης, το αν το ακίνητο ανεγέρθηκε πριν από το 2003 -οπότε το πρόστιμο αναμένεται μικρότερο- , το αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης αλλά και το ποια είναι η αντικειμενική του αξία.
Οπως φαίνεται, στη ρύθμιση θα ενταχθούν όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μέχρι το τέλος του 2010, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μετά την τακτοποίηση της εκκρεμότητας να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους. Η διαδικασία, πάντως, δεν θα ολοκληρώνεται με την πληρωμή του προστίμου για την τακτοποίηση - νομιμοποίηση. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, στη συνέχεια, να πληρώσουν επιπλέον πρόστιμο προκειμένου να γλιτώσουν την κατεδάφιση για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο όπως φαίνεται, θα προσδιοριστεί στα 40 χρόνια.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, παραλιακά δημόσια κτίσματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ όσοι ενταχθούν σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αλλά μετά τη δήλωσή τους θα υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις. Οσοι επιλέξουν τη διαδικασία τακτοποίησης, θα έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να νομιμοποιήσουν πλήρως το αυθαίρετό τους, αγοράζοντας -κατά πάσα πιθανότητα σε τιμές αγοράς- δικαιώματα συντελεστή δόμησης ως άυλο τίτλο, από «τράπεζες γης» που θα δημιουργηθούν σε κάθε καλλικρατικό δήμο.
ΓΟΚ
Παράλληλα με τη ρύθμιση για την τακτοποίηση-νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ριζικές αλλαγές αναμένονται και στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το νέο στοιχείο που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται τα ακίνητα στην Ελλάδα θα είναι η εισαγωγή του γενικού κανόνα του «ιδεατού στερεού». Αυτό σημαίνει ότι οι επιμέρους διατάξεις του ΓΟΚ θα καταργηθούν και πλέον η πολεοδομική νομοθεσία θα προβλέπει ένα περίγραμμα εντός του οποίου θα μπορεί ο καθένας να χτίζει ό,τι θέλει, αρκεί να μη βγαίνει από το πλαίσιο του συγκεκριμένοι περιγράμματος.
Οι αλλαγές προβλέπεται να θεσμοθετηθούν στις αρχές του φθινοπώρου και προσδοκία του υπουργείου από την εφαρμογή τους είναι να αποφεύγονται στο εξής οι παρερμηνείες και κατά συνέπεια οι αυθαιρεσίες στην πολεοδομική νομοθεσία.
Πηγή www.imerisia.gr