Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τέσσερα νέα φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.



Το Μεσοπρόθεσμο επιφυλάσσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τέσσερις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Τη μείωση του αφορολογήτου στις 200.000 ευρώ, την επιβολή τέλους ακινήτων, την έκτακτη εισφορά καθώς και την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Αναλυτικότερα, θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα. Αφορολόγητη θα είναι επίσης η πρώτη κατοικία μέχρι τα 200 τετραγωνικά μέτρα.
Θα επιβληθεί τέλος ακινήτων με συντελεστές από 0,1% έως 0,2% στα ακίνητα με τιμή ζώνης που θα υπερβαίνει τα 1000 ευρώ/τ.μ.
Θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 400.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να ισχύσει μόνο για φέτος.
Τέλος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των αυξημένων τεκμηρίων υπολογίζεται να πληρώσουν και νέους φόρους. Οπως υπολογίζεται, τα τεκμήρια για τα ακίνητα θα είναι υψηλότερα μεσοσταθμικά κατά 33%.
Σύμφωνα με ειδικούς της κτηματαγοράς, όλοι αυτοί οι φόροι, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μία νέα έκρηξη πωλήσεων ακινήτων όλων των ειδών, μόλις αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα της εφορίας για την πληρωμή φόρων.
Αν συμβεί αυτό, εκτιμούν ότι το απόθεμα των απούλητων ακινήτων θα αυξηθεί, δημιουργώντας περαιτέρω πίεση, για μείωση των τιμών των ακινήτων.
Πηγή www.buildnet.gr