Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Σε κατάσταση αργού θανάτου η κτηματαγορά.



Εκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Στατιστικής υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή, Επ. Πανά, κάνει λόγο για βαθιά ύφεση στην κτηματαγορά και για δυσκολία να αναστραφεί το κακό κλίμα που επικρατεί.
Αλλωστε, η μείωση των πωλήσεων κατά 50% έως 70% και τα 250-270 χιλιάδες απούλητα σπίτια σε όλη την Ελλάδα, δεν δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πανά και τις απόψεις των ειδικών της αγοράς, τρία είναι τα βασικά προβλήματα που θα διατηρήσουν το σκηνικό κατάρρευσης στα ακίνητα είναι:
1 Η μεγάλη αύξηση της ανεργίας, γεγονός που θα βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η ανεργία πλήττει το παραγωγικό τμήμα του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων κι εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια και είναι εν δυνάμει πελάτες της κτηματαγοράς.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο της ανεργίας στο 16,2% συνολικά. Ομως, το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύεται στο 42,5% στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών και στο 22,6% από 25 έως 44 ετών. Ετσι, η αγορά ακινήτων μένει μόνο με τους? συνταξιούχους που μπορούν να πάρουν ένα σπίτι, αλλά όχι με τραπεζικό δανεισμό.
Ενδιαφέρουσα είναι και η αντιστοιχία της ανεργίας ανά περιοχή της χώρας και της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στο Νότιο Αιγαίο (30,4%), στα Ιόνια νησιά (24,5%) και στη Δυτική Μακεδονία (20,6%). Αντίστοιχα, η υποχώρηση των αδειών οικοδομής τον περασμένο Φεβρουάριο είναι 51,7%, 34,3% και 40,7%.
2 Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων σε συνδυασμό φυσικά με το κλείσιμο της στρόφιγγας του τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο 2011, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει στο 89 σε σύγκριση με το 100 για την ΕΕ των 27 και το 283 που είναι το υψηλότερο ΑΕΠ στο Λουξεμβούργο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 ήταν στο 94, υποχώρησε δηλαδή 5 μονάδες σε έναν χρόνο. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης σε μείωση των αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 2,6% σε ετήσια βάση, αλλά στην Ελλάδα μειώθηκαν 6,8%. Μάλιστα, τα επιδόματα μειώθηκαν κατά 9,3%. Αυτό σημαίνει ότι με λιγότερα χρήματα στην τσέπη και στις τράπεζες οι Ελληνες πολύ δύσκολα θα στραφούν σε αγορά κάποιου ακινήτου τα επόμενα χρόνια.
3 Το τεράστιο απόθεμα απούλητων κατοικιών, το οποίο εκτιμάται έως και 270.000. «Ο πυρήνας της οικοδομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η παραγωγή υπεράριθμων κατοικιών, που δημιούργησε την υπερπροσφορά», επισημαίνει ο κ. Πανάς και συνεχίζει: «Το απόθεμα αποτελεί βάρος για τους ιδιοκτήτες - κατασκευαστές γιατί δεσμεύει κεφάλαια κι έχει κόστος συντήρησης...».
Χωρίς εν δυνάμει αγοραστές Βασικό πρόβλημα για την αδυναμία απορρόφησης ακινήτων είναι οι δημογραφικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.
Ο πληθυσμός γερνά συνεχώς ενώ μειώνονται και οι γεννήσεις. Το 1935 αντιστοιχούσαν 28,15 γεννήσεις στους 1.000 κατοίκους και το 2005 μόλις 9,69.
Επίσης, η ηλικιακή ομάδων των παιδιών 0-14 ετών εμφανίζει μείωση 13,5%, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός 15-64 ετών εμφανίζει αύξηση μόλις 4,6% όταν ο γεροντικός πληθυσμός άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά 29,5%.
Επομένως, δεν υπάρχουν πολλοί εν δυνάμει αγοραστές ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μειωθεί το τεράστιο στοκ απούλητων σπιτιών.
10% έως 30% φουσκωμένες οι τιμές
Η υπερπροσφορά κατοικιών σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή οι τιμές θα μειωθούν» εκτιμά ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επ. Πανάς. Αλλωστε, οι τιμές είναι υπερεκτιμημένες κατά 10% έως 30%. Μείωση των τιμών το επόμενο εξάμηνο «βλέπει» το 74,4% των παραγόντων του real estate, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα.
Πάντως, η απαισιοδοξία είναι διάχυτη στους ανθρώπους της αγοράς, μιας και το 92,6% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως 3 χρόνια. Εννέα στους δέκα εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων, ενώ επτά στους δέκα θεωρούν ότι οι πωλήσεις κατοικιών είναι χαμηλότερες σε σχέση με πριν από 6 μήνες.
Πηγή www.imerisia.gr