Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αγορά ακινήτων.




Η«ανάσα» που πήρε η οικονομία δίνει «ανάσα» και στην αγορά ακινήτων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγουν φορείς της κτηματαγοράς, οι οποίοι μιλούν στην «Η» για τις επιπτώσεις της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Αριστοτέλη Καρυτινό, το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας το επόμενο διάστημα είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της.
«Τώρα που έγινε το πρώτο βήμα με τη συμφωνία για την Ελλάδα, το επόμενο είναι να αρχίσουμε να υλοποιούμε τα σχέδια που έχουμε εδώ και καιρό στα συρτάρια. Βασικό ζητούμενο είναι η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Εφόσον οι συνθήκες θα καλυτερεύσουν, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουμε αυτά που πρέπει».
Οι τράπεζες
Αναφερόμενος στις τράπεζες και το πόσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ανακάμψει η κτηματαγορά, ο κ. Καρυτινός επισημαίνει ότι οι τράπεζες εξασφάλισαν μεν τη ρευστότητά τους, δεν έλυσαν όμως κι όλα τα προβλήματα. «Η αγορά περιμένει ένα μήνυμα που θα δώσει πνοή και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ψυχολογίας στην οικονομία και στην αγορά ακινήτων ειδικότερα», τονίζει.
Υπογραμμίζει, τέλος, τη σημασία της δουλειάς που πρέπει να κάνουν όλοι οι Ελληνες για να βγει η χώρα από το τέλμα. «Σε ό,τι αφορά το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ, αν δεν κάνουμε εμείς αυτά που πρέπει για να απορροφήσουμε τα κονδύλια που θα έλθουν από το εξωτερικό, θα αποτύχουμε».
Σύμφωνα με τον ορκωτό εκτιμητή, μέλος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, Χ. Χαραλαμπόπουλο, «η συμφωνία θα επιδράσει θετικά στην αγορά, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος να χάσει κάποιος τα λεφτά του. Σίγουρα είμαστε σε καλύτερη θέση από χθες. Δεν περιμένουμε άνθηση στην κτηματαγορά, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».
Επίσης υποστηρίζει ότι η παράταση που πήρε η Ελλάδα δίνει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα αλλάξει το σκηνικό για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις, πάντως, ο κ. Χαραλαμπόπουλος τονίζει ότι οι ξένοι θα έλθουν μόνο αν αλλάξει το γενικότερο πλαίσιο με την ευκολία στην έκδοση αδειών, την τραπεζική χρηματοδότηση, τη μείωση της γραφειοκρατίας, το σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις.
Αλλαγές
«Οι ξένοι βλέπουν πάντα το γενικότερο πλαίσιο, το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Αν επέλθουν οι απαιτούμενες αλλαγές κάτι μπορεί να γίνει και με τις ξένες επενδύσεις», καταλήγει. «Το κεντρικό στοίχημα είναι ο ρόλος των τραπεζών. Αφού απεφεύχθη η κατάρρευσή τους με το σχέδιο των Ευρωπαίων, θα πρέπει τώρα να δώσουν χρήμα να κινηθεί η αγορά. Η παράταση που δόθηκε στην Ελλάδα δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, κ. Δ. Καψιμάλης, ο οποίος υπογραμμίζει τη σημασία της αλλαγής ψυχολογίας για να κινηθεί πάλι η οικοδομή.
«Οσοι φοβούνταν ότι θα χάσουν τα χρήματά τους σε μια χώρα χρεοκοπημένη τώρα μπορούν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Ισως επιστρέψουν και ορισμένα από τα 40 δισ. ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό», καταλήγει.
Πηγή www.imerisia.gr