Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Καλούπια στην εκτός σχεδίου δόμηση.



Απο το 1975 η Μύκονος μπήκε στην διαδικασία της μορφολογικής προστασίας ενός παραδοσιακού οικισμού. Σαράντα χρόνια μετά το μόνο που έχει διατηρηθεί απο αυτό είναι η ύπαρξη ενος παρκέ στο ταβάνι και τα συνεχόμενα παράθυρα τα οποία ναι μεν διατηρούν τις καθορισμένες αναλογίες που απαιτούνται αλλά με ένα αδιόρατο χώρισμα μεταξύ τους δημιουργούν συνεχόμενα ανοίγματα τα οποία ξεπερνούν σε πλάτος ακόμα και τα πέντε μέτρα αλλάζοντας δραματικά την κλίμακα του παραδοσιακού μυκονιάτικου σπιτιού.
Την λογική αυτη προσπαθεί να επιβάλλει σήμερα το ΥΠΕΚΑ προωθώντας τους «οδηγούς» δόμησης για κάθε εξωαστική περιοχή της χώρας σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (χωρίς να απαιτείται να είναι παραδοσιακοί) και στα εκτός σχεδίου -πλην της Αττικής και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης- απαξιώνοντας στην ουσία τον ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαδικασία εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης και προωθώντας μια μικροαστική προσέγγιση της εννοιας παραδoσιακός οικισμός..
Το πρόγραμμα αφορά συνολικά την ανάθεση 48 μελετών που θα καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας. Οι μελέτες έχουν χωριστεί σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ανάλογα με την γεωγραφική μορφολογία και έκταση του χώρου καθώς και το πλήθος των οικισμών που η μελετητική ομάδα καλείται να καλύψει. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία προεδρικά διατάγματα «οδηγοί» θα προδιαγράφουν τους εξειδικευμένους όρους δόμησης και μορφολογικούς κανόνες που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή. Το συνολικό προεκτιμώμενο κόστος εκπόνησης των μελετών αυτών, ανέρχεται σε €10,9 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η ολοκλήρωση των διαδικασιών προκήρυξης των μελετών αναμένεται τον Ιούλιο του 2011. Οι αναθέσεις θα γίνουν έως τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ η παραλαβή των μελετών προβλέπεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2012.
Πηγή www.ered.gr