Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ιδιοκτήτες: Ξεφορτώνονται τα ακίνητα ενόψει φοροκαταιγίδας.


Τρία φορολογικά σοκ επιφυλάσσει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το Μεσοπρόθεσμο:
Απανωτά σοκ δέχεται η αγορά ακινήτων, η οποία, αν και βρίσκεται σε βαθιά ύφεση εδώ και μία τριετία, θα χρειαστεί άλλα 2 με 3 χρόνια για να ανακάμψει. Ωστόσο, η εκρηκτική αύξηση των φόρων, και ειδικά η μείωση του αφορολόγητου για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τα 400.000 στα 200.000 ευρώ, έχει προκαλέσει πανικό στους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση των φορολογικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι έτοιμοι να... χαρίσουν την περιουσία τους, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους που τους ζητούνται.
Μιλώντας στην «Η» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, επιβεβαιώνει το... περίεργο φαινόμενο ιδιοκτήτες να «εκλιπαρούν» για να δωρίσουν την περιουσία τους ή να την πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές.
«Ερχονται στην ομοσπονδία μας ιδιοκτήτες που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τόσο υψηλά ποσά για ακίνητα από τα οποία δεν εισπράττουν ούτε ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας ιδιοκτήτριας, με 20 στρέμματα γης στην Πεύκη. Επειδή το ακίνητο είναι ''μπλεγμένο'', διεκδικείται από τον δήμο και γενικά δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, είναι έτοιμη να το χαρίσει, αφού δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους, αλλά κανείς δεν το παίρνει».
Σε τιμές ευκαιρίας διαμερίσματα 30ετίας
Στο σφυρί εξοχικά και οικόπεδα, στο ναδίρ η ζήτηση
Μεγάλο είναι το πρόβλημα στα διαμερίσματα παλιών πολυκατοικιών τα οποία είναι και τα πλέον ασύμφορα ακίνητα. Αφενός ζητείται ενεργειακό πιστοποιητικό και αφετέρου απαιτούνται μεγάλα ποσά για αντικατάσταση ανελκυστήρα ή για εργασίες αποκατάστασης ηλεκτρικών ή υδραυλικών συστημάτων.
«Είναι αδύνατον για χιλιάδες ιδιοκτήτες να πληρώσουν τόσο μεγάλα ποσά προκειμένου να ανακαινίσουν διαμερίσματα 30 και 40 ετών. Ετσι, τα ακίνητα αυτά χάνουν την εμπορική τους αξία, όμως για την Εφορία είναι περιουσία που πρέπει να φορολογηθεί», επισημαίνει κτηματομεσίτης, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιό του σπίτια σε τιμή ευκαιρίας.
Στην κατηγορία των «άχρηστων» και ασύμφορων ακινήτων είναι και τα εξοχικά, κατοικίες και οικόπεδα.
Οι ιδιοκτήτες τα έχουν βγάλει στο σφυρί για να τα «ξεφορτωθούν» προτού ξεκινήσει η φοροεπιδρομή. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Παραδιάς, αυτή την περίοδο πολλά ακίνητα μοιάζουν με την αγορά αυτοκινήτου όπου τα απαξιωμένα αυτοκίνητα -ειδικά τα μεγάλα και κοστοβόρα όπως τα τζιπ- χαρίζονται στην κυριολεξία αλλά κανείς δεν τα παίρνει. «Ετσι και τα ασύμφορα σπίτια δίνονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές αλλά δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι».
Απαξίωση
Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί της κτηματαγοράς είναι μια νέα «έκρηξη» της προσφοράς ακινήτων όλων των ειδών, μόλις αρχίσουν να έρχονται τα «ραβασάκια» της Εφορίας για την πληρωμή φόρων.
Αν δηλαδή στην αγορά «πέσουν» μερικές ακόμη χιλιάδες ακινήτων που θα πωλούνται λόγω ανάγκης ή αδυναμίας πληρωμής φόρων, θα προκληθεί μια υπερπροσφορά άνευ προηγουμένου, η οποία θα απαξιώσει τα υπάρχοντα ακίνητα.
«Με τη ζήτηση να βρίσκεται στο ναδίρ θα χρειαστούν πολλά χρόνια προκειμένου να απορροφηθεί το στοκ ακινήτων», επισημαίνουν οι ειδικοί και συνεχίζουν: «Ακίνητα στην επαρχία ή επαγγελματικοί χώροι που βρίσκονται σε «νεκρές» εμπορικά περιοχές θα βγουν στο σφυρί.
Το απόθεμα των ακινήτων θα αυξηθεί, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω πίεση για μείωση των τιμών. Ετσι, το 2012 αναμένεται νέος πτωτικός κύκλος στις τιμές και φυσικά αύξηση των ευκαιριών για όσους έχουν χρήματα να αγοράσουν αλλά και να διατηρούν μεγάλη ακίνητη περιουσία».
Τρία φορολογικά σοκ επιφυλάσσει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το Μεσοπρόθεσμο:
Η μείωση του αφορολόγητου στις 200.000 ευρώ, ουσιαστικά επαναφέρει το ΕΤΑΚ, αφού ο φόρος που θα πληρώνεται μόνο Φόρος Μεγάλης Περιουσίας δεν είναι. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το ετήσιο χαράτσι για τη φορολόγηση με 0,2% της κλίμακας από 200.000 έως 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία θα είναι από 400 έως 800 ευρώ. Κι αν κάποιοι ιδιοκτήτες οριακά γλιτώνουν τον μόνιμο αυτό φόρο, εντός του 2012 που θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα μπουν κι αυτοί στο στόχαστρο της Εφορίας.
Από την τσιμπίδα δεν θα γλιτώσουν τα ακίνητα 100 τ.μ. που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική αξία πάνω από 2.000 ευρώ/τ.μ. Ομως, δεν θα γλιτώσουν ακόμη κι όσοι έχουν μια κύρια κατοικία, ένα εξοχικό ή ένα πατρικό στο χωριό διότι θα ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο.
Φόρους ... φωτιά θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των αυξημένων τεκμηρίων. Οπως υπολογίζεται, τα τεκμήρια για τα ακίνητα θα είναι υψηλότερα μεσοσταθμικά κατά 33%.
Τι γίνεται με τα απρόσοδα ακίνητα, δηλαδή με όσα φορολογούνται κανονικά αλλά δεν αποφέρουν έσοδα στον ιδιοκτήτη. Χιλιάδες καταστήματα, γραφεία και κατοικίες κοστίζουν για την Εφορία πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά είναι ξενοίκιαστα επί μήνες με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται ενοίκια. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «η επιβολή σωρείας φόρων στα απρόσοδα ακίνητα είναι αντισυνταγματική και αποτελεί μηχανισμό δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας».
Πηγή www.imerisia.gr