Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ηλεκτρονική υπηρεσία αντικειμενικών αξιών.



Σύστημα αυτόματου προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με βάση αντικειμενικές τιμές οι οποίες θα κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις πραγματικές τιμές της αγοράς ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα γίνει η σάρωση περίπου 2.000 χαρτών και η ψηφιοποίηση 80.000 οικοδομικών τετραγώνων και 8.000 ζωνών. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένας ψηφιακός οδηγός υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, καθώς και ένας διαδραστικός χάρτης με όλες τις τιμές ζώνης.
Στην ειδική βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον αυτόματο υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων που έχουν ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα. Η βάση δεδομένων θα εμπλουτίζεται με πληροφορίες για τις αγοραίες τιμές των ακινήτων και έτσι θα είναι δυνατή η αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.
Η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και την αποσαφήνιση της δημόσιας περιουσίας θα γίνει με την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων».
Πηγή www.ered.gr