Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τα αυθαίρετα των... αυθαιρέτων.



Στον «αέρα» βρίσκεται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής προτού καν παρουσιαστεί η τελική μορφή του σχετικού νομοσχεδίου καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» της αυθαίρετης δόμησης προϋποθέτει την ύπαρξη δασικών χαρτών και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία -ως γνωστόν- απουσιάζουν από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Οι πολεοδομικές μελέτες λιμνάζουν στα γραφεία ενώ η κύρωση των δασικών χαρτών φαίνεται πως θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο απ' όσο αρχικά υπολογιζόταν. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε και από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΚΑ κατά την οποία κανείς δεν πήρε την ευθύνη να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την κύρωση των τριών πρώτων δασικών χαρτών στις περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για ολοκλήρωση της διαδικασία σε τρεις μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εν λόγω περιοχές έχουν βρεθεί περίπου 2.000 αυθαίρετα μέσα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές, ενώ έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για πάνω από 20.000 στρέμματα από τα συνολικά 90.000 στρέμματα δάσους.
Ένα άλλο θέμα που μένει να καθοριστεί είναι το τι θα γίνει με τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είχαν προχωρήσει σε παλιότερη ρύθμιση έχουν πληρώσει το πρόστιμο ανέγερσης και έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας αλλά δεν πληρώνουν το πρόστιμο διατήρησης, όπως οι οικιστές στο Ηράκλειο της Κρήτης, οπού οι μετριότεροι υπολογισμοί ανεβάζουν τα αυθαίρετα κτίσματα στα 35.000.
Πηγή www.ered.gr