Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΣτΕ:"Άπαξ δάσος εσαεί δάσος" και για νομότυπες βίλες.



To δάσος για το ΣτΕ είναι δάσος, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διοικητική πράξη η οποία επιτρέπει την δόμηση εντός, έστω και με διοικητικά νομότυπων παραστατικών.
Στην λογική αυτή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις τριτανακοπών, και έκρινε παράνομες και κατεδαφιστέες τις 22 κατοικίες που βρίσκονται εντός της δασικής και παραθαλάσσιας περιοχής Σταυρονικήτα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Με τις αιτήσεις αυτές οι ιδιοκτήτες των κατοικιών ζητούσαν να ανακοπούν (ανατραπούν) παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχαν κρίνει ότι είναι παράνομη η ανέγερση 22 τέτοιων κατοικιών. Τις εν λόγω κατοικίες είχε κατασκευάσει η εταιρεία Sani μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων με οικοδομικές άδειες που εξέδωσε το πολεοδομικό γραφείο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, την τριετία 1995 - 1998, και με τις οποίες επετράπη στην Sani να χτίσει βίλες και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Οι επίμαχες οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν, καθώς η διοίκηση αποδέχθηκε ότι το από 23.3./8.4.1965 Βασιλικό Διάταγμα αποτελούσε ρυμοτομικό σχέδιο.
Όμως, τόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ, όσο και το Ε΄ Τμήμα, μετά από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων, ακύρωσαν ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες, που επέτρεψαν την ανέγερση στην επίμαχη περιοχή κρίνοντας ότι η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, όπως επίσης και ότι η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε, κατ' αρχήν, τη μεταβολή του προορισμού του δάσους.
Για το ΣτΕ οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από τη Διοίκηση, η οποία τους δημιούργησε τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι οι επίμαχες οικοδομικές άδειες ήταν νόμιμες (αυτές δηλαδή που εκδόθηκαν σύμφωνα με το από 23.3./8.4.1965 Βασιλικό Διάταγμα).
Πηγή www.ered.gr