Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Γιατί δεν "προχωράνε" οι εγκρίσεις του " κατ' οίκον".


Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι 6.528 αιτήσεις για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη βουλή θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί 8. 743 δικαιούχοι έναντι 2.215 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, έως τις 8 Ιουνίου είχαν υποβληθεί 34.560 αιτήσεις, από αυτές οι 15.863 είναι προεγκεκριμένες ενώ ολοκληρωμένες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι 8.743 αιτήσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τις 2.215 εγκεκριμένες προτάσεις οι 1.617, αφορούν πελάτες της Εθνικής Τράπεζας (μερίδιο 73% ), με έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,3 εκατ. Ευρώ, ενώ μόλις 498 αφορούν πελάτες των υπολοίπων τριών τραπεζών Alpha bank, Πειραιώς και Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες του fpress.gr και οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν εγκρίνει σημαντικό αριθμό αιτήσεων που κινούνται μεταξύ 1.000 και 2.000 για κάθε μία, χωρίς όμως να έχουν στείλει για τυπική έγκριση τα συνολικά στοιχεία στον αρμόδιο κρατικό φορέα. Και αυτό γιατί μετά την αποστολή των στοιχείων και την έγκριση τους (σ.σ. γίνεται αυθημερόν) οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες εντός 10 ημερών να εκταμιεύσουν το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο. Η τακτική τους λοιπόν είναι να τα αποστέλλουν τμηματικά εξ’ ου και οι μεγάλες αποκλίσεις εγκρίσεων από τράπεζα σε τράπεζα.
Ο λόγος που επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η έλλειψη προσωπικού λόγω καλοκαιρινών αδειών. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο οι καθυστερήσεις να οφείλονται και στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης.
Πηγή www.efpress.gr