Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Στα... Τάρταρα οι αποδόσεις των ακινήτων.



Χαμηλότερες αποδόσεις ακόμη και από τις ...καταθέσεις προσφέρουν τα ακίνητα πλέον στην Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση και η υπέρμετρη φορολόγηση αλλάζουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια την κατάσταση στην εγχώρια κτηματαγορά.
Σύμφωνα και με τους υπολογισμούς του κ. Επαμεινώνδα Πανά, Καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι αποδόσεις των ακινήτων πλέον δε διαμορφώνονται στο 5% - 6% που ήταν πριν την κρίση. "Σήμερα οι αποδόσεις βρίσκονται στο 3- 3,5% και αναφερόμαστε στις κατοικίες των 60- 120 τμ. Η επιβάρυνση της ιδιοκτησίας είναι τόσο μεγάλη που αναρωτιέται κάποιος με στοιχειώδη ορθολογισμό αν θα έχει κίνητρο και ενδιαφέρον να επενδύσει σε ακίνητο."
Σύμφωνα με τον κ. Πανά, το κράτος αντιμετωπίζει το ακίνητο στην Αθήνα με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο τη φορολογία: "Μήπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας είναι δίκαιος φόρος; Ή μήπως είναι η «δίκαιη» τιμωρία γιατί ο Έλληνας νοικοκύρης αντί να τοποθετήσει τις οικονομίες του στις τράπεζες, τις επένδυσε στη γη; Έχουν σκεφθεί οι αρμόδιοι την περίπτωση εκείνη που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δε θα μπορούν να καταβάλουν τους φόρους που θα τους ζητηθούν λόγω Μνημονίων;" επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Πηγή www.ered.gr