Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Μελετάται, η δίμηνη παράταση, στην αποστολή των αιτήσεων για τις ρυθμίσεις των υμιυπαίθριων, αλλά και η επέκταση των δόσεων των προστίμων.



Το ενδεχόμενο παράτασης για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων για τη ρύθμιση περιπτώσεων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, καθώς και της επέκτασης των δόσεων για την καταβολή προστίμων από όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σε σημερινή συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης ενημέρωσε ότι διερευνάται νομικά το ενδεχόμενο να δοθεί δίμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων για ρύθμιση. Τούτο σημαίνει ότι η καταληκτική ημερομηνία -31 Οκτωβρίου- που προβλέπει ο νόμος, μετατίθεται για τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων για ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι «προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα παράτασης».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το ενδεχόμενο επέκτασης του αριθμού των δόσεων - ο νόμος προβλέπει έξι δόσεις - για την καταβολή των προστίμων που θα προκύψουν από τη ρύθμιση και τούτο για τη διευκόλυνση των πολιτών.
Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο (στοιχεία της Παρασκευής, 22 Οκτωβρίου), ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, πανελλαδικά, ανέρχεται σε 147.000. Ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής αιτήσεων διαμορφώνεται σε 3.200, είπε ο κ. Σηφουνάκης. Τόνισε, επίσης, ότι «στην περίπτωση που συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, θα υπερβούμε τις 285.000 αιτήσεις». Διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο αριθμός των χώρων που έχουν αλλάξει χρήση - εκτιμάται ότι πανελλαδικά ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο - για τη ρύθμιση των οποίων έχουν κατατεθεί αιτήσεις, καθώς μία αίτηση μπορεί να έχει περισσότερα του ενός σκέλη.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο, τόσο στον συνολικό αριθμό αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί, όσο και στον ημερήσιο ρυθμό, καθώς τα στοιχεία, που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο πριν από ένα μήνα έδειχναν περισσότερες από 90.000 αιτήσεις συνολικά, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και 2.200 αιτήσεις ημερήσιο ρυθμό υποβολής αιτήσεων εκείνη την εβδομάδα.