Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων μέσω άυλων τίτλων.


Σύμφωνα με το σχέδιο όσοι έχουν αυθαίρετα, θα πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο και θα λάβουν εξαίρεση από την κατεδάφιση και δικαίωμα μεταβίβασης. Θα δοθεί, επίσης, η δυνατότητα νομιμοποίησης αγοράζοντας δικαιώματα συντελεστή δόμησης, ως άυλο τίτλο, από «τράπεζες γης» που θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο.

Τη δυνατότητα οριστικής λύσης-νομιμοποίησης αυθαιρέτων, παράλληλα με την περαίωση, μέσω των αγοραπωλησιών υπολοίπων συντελεστή δόμησης ως άυλου τίτλου, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, επιβεβαιώνοντας παλιότερο σχετικό ρεπορτάζ της «Η».
Πρόκειται ουσιαστικά για ενεργοποίηση της αγοράς δικαιωμάτων γης και τη θεσμοθέτηση «τραπεζών γης» σε κάθε δήμο.
Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει γενικότερη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι δεν θα καταπέσει στο ΣτΕ και θα έχει δύο βασικές αιχμές: Οσοι έχουν αυθαίρετα, είτε εντός είτε εκτός σχεδίου, θα πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο για την παρανομία τους και θα λάβουν για ένα χρονικό διάστημα εξαίρεση από την κατεδάφιση και δικαίωμα μεταβίβασης. Θα δοθεί, επίσης, σε όλους η δυνατότητα να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους για πάντα αγοράζοντας δικαιώματα συντελεστή δόμησης, ως άυλο τίτλο, από «τράπεζες γης» που θα δημιουργηθούν σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο.
Για κάθε κατηγορία αυθαιρέτου θα προβλέπονται διαφορετικοί τρόποι για το πώς θα γίνονται οι αγοραπωλησίες και πώς θα εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση. Ο νομικός στόχος προκειμένου να μην καταπέσει η ρύθμιση στο ΣτΕ είναι η εξασφάλιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, δηλαδή σε κάθε δήμο η συνολική δόμηση να μην αυξηθεί. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι καθιερώνεται το «πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής ένταξης», καθώς κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποδείξει ότι το κτίσμα του πληροί συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
«Πράσινο» ισοζύγιο
«Ολες οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις ήταν εισπρακτικού χαρακτήρα, η νέα θα προσπαθήσει να πετύχει περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο», σημείωσε ο υπουργός. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα (υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο τα αυθαίρετα σήμερα σε όλη τη χώρα) και παράλληλα εξασφαλίζονται ελεύθεροι αδόμητοι χώροι.
Επιπλέον, ανοίγει και μία νέα «αγορά δικαιωμάτων γης», αφού ιδιοκτήτες που δεν έχουν υπερβεί τους συντελεστές δόμησης ή που δεν έχουν χτίσει σε εκτός σχεδίου οικόπεδα θα μπορούν να κερδίσουν χρήματα πουλώντας τα δικαιώματα δόμησης που δεν έχουν χρησιμοποιήσει.
Ακόμα, οι «τράπεζες γης» κάθε Καλλικρατικού Δήμου θα μπορούν είτε από τη διενέργεια των αγοραπωλησιών δικαιωμάτων γης είτε από την πώληση των γενικών υπολοίπων συντελεστή δόμησης που διαθέτει κάθε δήμος να εξασφαλίσουν χρήματα για έργα πρασίνου.
Περαίωση
Σε ό,τι αφορά την περαίωση, αυτή θα «τρέξει» στη λογική της αντίστοιχης ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους. Θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν ένα πρόστιμο που δεν θα είναι υψηλό και θα είναι ανάλογο του είδους του αυθαιρέτου και της αντικειμενικής του αξίας. Δέλεαρ θα αποτελεί η παροχή εξαίρεσης από τη κατεδάφιση για 30-40 χρόνια στα εντός σχεδίου ή για χρονικό διάστημα που θα εξαρτάται από την κατά δήμο εξέλιξη του πολεοδομικού σχεδιασμού στα εκτός σχεδίου και η παροχή δυνατότητας μεταβίβασης. Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία υπηρεσίας κατεδάφισης στην αποκεντρωμένη διοίκηση, όπου προβλέπεται η δυνατότητα μέχρι και επιστράτευση των κατόχων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στις κατεδαφίσεις.
Οδηγοί δόμησης
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σηφουνάκης, το υπουργείο θα προωθήσει την εκπόνηση μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική στους μικρούς οικισμούς όλης της χώρας. Στόχος είναι να τεθούν αυστηροί κανόνες για την αρχιτεκτονική των κτιρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η ολοκλήρωση των διαδικασιών προκήρυξης των μελετών αναμένεται τον Ιούλιο του 2011.
Οι αναθέσεις θα γίνουν έως το Δεκέμβριο του 2011, ενώ η παραλαβή των μελετών προβλέπεται να γίνει το Δεκέμβριο του 2012. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος μελετών ανέρχεται σε 10,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα παραδοτέα κτίσματα θα περιλαμβάνουν και σχέδιο Προεδρικών Διαταγμάτων ώστε να μην καθυστερήσει η θεσμοθέτησή τους. Οι «οδηγοί» δόμησης για κάθε περιοχή θα είναι προσβάσιμοι ηλεκτρονικά στους πολίτες και στους αρμόδιους φορείς.
Παραδείγματα νομιμοποίησης
1. Αυθαίρετο εντός σχεδίου, με υπέρβαση αδείας 50 τ.μ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει πρώτα να πληρώσει το πρόστιμο και να αποκτήσει πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής ένταξης. Υστερα, αν το επιθυμεί και διαθέτει και τα χρήματα, μπορεί να πάει στην «τράπεζα γης» του δήμου που ανήκει και να αγοράσει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 50 τ.μ., τα οποία θα έχει πουλήσει στην «τράπεζα γης» κάποιος άλλος ιδιώτης που έχει χτίσει κανονικά άλλα δεν έχει εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης, ή από το υπόλοιπο συντελεστή που έχει κάθε δήμος συνολικά. Με τον τρόπο αυτό θα νομιμοποιεί μία για πάντα την αυθαιρεσία του, καθώς με την αγοραπωλησία των δικαιωμάτων συντελεστή δόμησης εξασφαλίζεται ότι στο επίπεδο του δήμου το περιβαλλοντικό ισοζύγιο δεν θα αλλάξει, αφού και ο πωλητής των δικαιωμάτων δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει ποτέ χρήση του υπόλοιπου συντελεστή.
2. Αυθαίρετο 200 τ.μ. εκτός σχεδίου σε περιοχή με όριο αρτιότητας 4 στρ., σε οικόπεδο 3 στρ. Ο ιδιοκτήτης αφού πληρώσει το πρόστιμο θα μπορεί να αγοράσει από την τοπική «τράπεζα γης» αύλο τίτλο ενός στρέμματος (που του υπολείπεται για το όριο αρτιότητας), τον οποίο έχει πουλήσει άλλος ιδιοκτήτης νόμιμου κτίσματος 200 τ.μ. σε εκτός σχεδίου οικόπεδο 5 στρ. Με απλά λόγια, αν κάποιος έχει χτίσει σε οικόπεδο 2 στρ., ενώ η δόμηση επιτρέπεται στα 4 στρ., θα πρέπει να αγοράσει 2 στρέμματα στον ίδιο δήμο, αδόμητα άρτια και οικοδομήσιμα, τα οποία θα παραμείνουν αδόμητα για πάντα, με σκοπό ο δήμος να τα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων ή απλά να παραμείνουν αδόμητα.
Πηγή www.imerisia.gr