Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μετά από αυτοψία οι μεταβιβάσεις.


Στο εξής, μόνο με αυτοψία από ειδικό σώμα ορκωτών μηχανικών θα μεταβιβάζονται όλα τα ακίνητα, νόμιμα ή τακτοποιημένα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, καμία παρανομία που δεν φαίνεται στα σχέδια δεν θα μπορεί να περνάει απαρατήρητη. Για όσα κτίσματα αποφασίζεται να κατεδαφιστούν τελεσίδικα, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος καταργούν τις αλλεπάλληλες προσφυγές, που μέχρι τώρα απέτρεπαν την εκτέλεση της απόφασης.
Καταργούνται οι αλλεπάλληλες προσφυγές
Στα σχέδια που σφράγιζαν οι πολεοδομίες δεν φαίνονταν παραβάσεις. Στα σχέδια όμως που έπαιρναν οι αγοραστές, οι βοηθητικοί χώροι εμφανίζονταν ως κανονικά δωμάτια. Όσοι δεν ήταν υποψιασμένοι έπεφταν στην παγίδα και βρέθηκαν εκ των υστέρων να τρέχουν για «τακτοποιήσεις».
Από το νέο χρόνο, κάθε νέα οικοδομή θα περνά από το «κόσκινο» των ελεγκτών δόμησης κι αν διαπιστώνονται παραβάσεις, το κτίσμα θα θεωρείται αυθαίρετο. Οι ελεγκτές δόμησης, ένα νέο σώμα ορκωτών μηχανικών, θα δρα και για τον εντοπισμό κάθε παράνομης κατασκευής.

Επίσης, στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την άμεση κατεδάφιση όλων των κτισμάτων για τα οποία εκδίδονται πρωτόκολλα κατεδάφισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η δυνατότητα αλλεπάλληλων προσφυγών με τις οποίες οι ιδιοκτήτες πετυχαίνουν των αναστολή της κατεδάφισης καταργείται.

Στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους προβλέπεται και η ηλεκτρονική ταυτότητα όλων των ακινήτων, η οποία σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις νέες οικοδομές. Το ίδιο πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο και για τις μεταβιβάσεις των αυθαιρέτων.