Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Στη βουλή η τουριστική κατοικία.



Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών επενδύσεων, με την κατάθεση στη Βουλή του Πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για την εισαγωγή και στην Ελλάδα των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (mixed use resort). To νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα πώλησης μέρους των κατοικιών κι έτσι δημιουργούνται για τον επενδυτή οι προϋποθέσεις μείωσης του χρόνου ανακύκλωσης του αρχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, το ποσοστό των επιπλωμένων κατοικιών που μπορούν να πουληθούν ή να εκμισθωθούν δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% της δομημένης επιφάνειας ενώ η διάρκεια μίσθωσης συνομολογείται για χρονικό διάστημα 10 ετών. Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αναπτύσσονται σε οικόπεδα τουλάχιστον 150 στρεμμάτων και τα ξενοδοχεία πρέπει να είναι 5άστερα. Η πώληση των ανεξάρτητων καταλυμάτων επιτρέπεται μόνο μετά την ανέγερση του ξενοδοχείου και τις άλλες τουριστικές υποδομές. Ο συντελεστής δόμησης είναι μέχρι 0,15. Αν υπερβαίνει τον συντελεστή πρέπει να γίνουν είτε κατεδαφίσεις είτε να πληρωθεί εισφορά 5% επί της αντικειμενικής αξίας των πάνω του 0,15 κατασκευών.
Η δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε οικόπεδα πάνω από 800 στρέμματα επιτρέπεται μόνο σε ΠΟΤΑ. Για τα νησιά, εκτός Κρήτης, Κέρκυρας και Ρόδου η ελάχιστη επιφάνεια είναι 100 στρέμματα. Το ελάχιστο εμβαδό των επιπλωμένων κατοικιών ορίζεται στα 100 τ.μ. ανά ελάχιστη διηρημένη ιδιοκτησία.
Οπως τονίζεται "σε μία περίοδο που η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πλην ελάχιστων -στατιστικώς ουδέτερων εξαιρέσεων- ουδεμία διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα έχει αναλάβει τη διαχείριση ελληνικών ξενοδοχείων στις πόλεις και κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς, διότι η ιδιοκτησία δεν δύναται να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες επενδύσεις που τίθενται ως προϋπόθεση από τις διεθνείς αλυσίδες management. Αυτή η εξαίρεση αφορά μόνο την Ελλάδα, αφού το σύνολο των ανταγωνιστικών Μεσογειακών προορισμών, εντός και εκτός Ευρώπης, απολαμβάνει τα προνόμια που προσφέρουν οι διεθνείς αλυσίδες".
Στα άρθρα του νομοσχεδίου καθορίζεται ο αριθμός των καταλυμάτων, το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να μεταβιβασθεί ή να εκμισθωθεί καθώς και οι προϋποθέσεις για για να ενταχθούν και υφιστάμενα τουριστικά καταλύματα. Επίσης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των σύνθετων τουριστικών Projects και τονίζεται "ιδίως το γεγονός ότι η χωροθέτηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε γήπεδα επιφανείας άνω των 800 στρεμμάτων είναι επιτρεπτή μόνο σε οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς (Π.Ο.Τ.Α.).
Αποσαφηνίζεται, επίσης, ειδικώς για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, το πολεοδομικό καθεστώς που τα διέπει και ιδίως ο συντελεστής δόμησης που είναι ενιαίος για το σύνολο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος και αρκετά μικρότερος (0,15) από αυτόν που ισχύει σήμερα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου (0,20).
Σημειώνεται, προς άρση οποιασδήποτε τυχόν παρερμηνείας, ότι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα που εισάγονται με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν νέα τουριστικά προϊόντα ξενοδοχειακού χαρακτήρα, αποτελούν δηλαδή μέρος μιας αμιγώς τουριστικής επένδυσης και δεν έχουν σχέση με συμβατικές (οικιστικές ή άλλες) αναπτύξεις".
Πηγή www.ered.gr