Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο «χαράτσι» καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ.



Επιπλέον «χαράτσι» στους ιδιοκτήτες ακινήτων καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή του διοικητικού της συμβουλίου προς τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με αφορμή την υποχρέωση βεβαίωσης μηχανικού για τη μη ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών που θα είναι αναγκαία σε όλα τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για μεταφορά ευθυνών από πλευράς του υπουργείου για την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών στους πολίτες προσθέτοντας αναγκαστικές αμοιβές σε όλες τις μεταβιβάσεις όπως τα πρόσφατα «ενεργειακά πιστοποιητικά» κτιρίων αλλά και τις επερχόμενες συνεχείς επιθεωρήσεις της «ταυτότητας κτιρίου».

Καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος να αποσύρει την σχετική διάταξη η να την τροποποιήσει εξαιρώντας από την υποχρεωτική βεβαίωση μηχανικού
τις δικαιοπραξίες εκείνες «όπου, από τη φύση του πράγματος, αυτή είναι αυτονόητα ηθικά απαράδεκτη ή απόλυτα περιττή, δηλαδή στις εξής κατηγορίες εν ζωή δικαιοπραξιών ακινήτων»:

1. Γονικές παροχές - δωρεές εν ζωή ή αιτία θανάτου.
2. Μεταβιβάσεις οικοπέδων ή αγροτεμαχίων χωρίς, ή με κατεδαφιστέα κτίσματα.
3. Μεταβιβάσεις κάθε είδους κτισμάτων κατασκευής έως και το 1955, τα οποία ούτως ή άλλως θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα και δεν υπόκεινται σε καμία διαδικασία τακτοποίησης.
4. Μεταβιβάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με άδεια οικοδομής έως και το 1985 (προ του τελευταίου ΓΟΚ με τον οποίο καθιερώθηκαν και οι ημιυπαίθριοι).
5. Διανομές συνιδιόκτητων ακινήτων.

«Σε κάθε περίπτωση, επειδή η άμεση ισχύς της διάταξης αυτής θα παγώσει τις συναλλαγές ακινήτων για αόριστο χρονικό διάστημα έως ότου λυθούν τα θέματα αμοιβών, παρακρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών κλπ., ζητούμε η ισχύς της να αρχίσει από την 1.1.2012, όπως αρχικά προβλεπόταν», προσθέτει η ΠΟΜΙΔΑ.
Πηγή www.ered.gr