Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σημαντικές αλλαγές στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τις 31.12.2011 και αφορούν ακίνητα σε νησιά (πλην της Κρήτης και της Εύβοιας).
Αυτό περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος που συζητήθηκε χθες στη Ολομέλεια της Βουλής, με πολλές προσθήκες και αναδιατυπώσεις της τελευταίας στιγμής και υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ..
Επίσης, αναφέρεται ότι στην περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, ορίζεται ως ειδικό πρόστιμο το ποσό των 500 ευρώ και δεν καταβάλλεται παράβολο.
Ακόμα σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου, αυτό γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού, η οποία υποστηρίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης.
Αναλυτικότερα τι λέει το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε χθες στη Βουλή:
-Στο προτελευταίο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (Α" 209), απαλείφονται οι λέξεις "προ της 31.1.1983" και προστίθενται οι λέξεις "και εφόσον δεν υπάρχουν ούτε τέτοια έγγραφα και με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού, η οποία υποστηρίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης".

-Στο τέλος της παραγράφου 7β του άρθρου 24 του ν. 4014/11, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 7γ συμπληρώνεται νέο εδάφιο ως εξής:
"Σε περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφέρεια. Στο τέλος της περ. 7β του ν. 4014/2011 όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει ως εξής: "Ειδικά δε για τα ακίνητα του προηγούμενου εδαφίου που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στον Δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, εφόσον στην οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ."

-Στην παράγραφο 16 του άρθρου 24 του ν. 4014/11 απαλείφονται οι λέξεις "ενώ συνυπολογίζεται προκειμένου για έκδοση άδειας νομιμοποίησής τους με το πρόστιμο που τους αναλογεί."

-Η ισχύς της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 2742/1999 (Α' 207), όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 3 του άρθρου 41 του ν. 4030/2011 (Α΄ 249), αρχίζει μετά τη λήξη της θητείας του υφιστάμενου, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, Συμβουλίου.

-Στην παράγραφο 20 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής :

"Οι αυθαίρετες κατασκευές που χρησιμοποιούνται ως δημόσια ή δημοτικά σχολεία ή δημόσια ή δημοτικά γυμναστήρια σε κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των Ο.Τ.Α. και της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος μόνο με την υποβολή των υπό α) και β) δικαιολογητικών της παραγράφου 2.".

-Στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4030/2011 (Α΄ 249), προστίθεται παράγραφος 26, ως εξής:
"26. Αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης σε κτίσμα το οποίο έχει κατασκευασθεί με νόμιμη άδεια πριν από την 28.7.2011, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4014/2011, και το οποίο, ως προς το ανώτατο ύψος του, απέχει λιγότερο από είκοσι μέτρα από την κορυφογραμμή αλλά δεν την υπερβαίνει, υπάγεται στις διατάξεις του νόμου αυτού, σύμφωνα με τα ακόλουθα:
(α) Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού υποβάλλεται αίτηση στην επιτροπή της παραγράφου 9. Η επιτροπή αυτή εξετάζει εάν το κτίσμα, όπως έχει διαμορφωθεί με την αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, εντάσσεται, ως σύνολο, στο τοπίο και το δομημένο περιβάλλον, ιδίως δε εάν θίγει το φυσικό ανάγλυφο και την κορυφογραμμή και με αιτιολογημένη κρίση είτε απορρίπτει την αίτηση είτε την δέχεται, επιβάλλοντας, εφόσον απαιτείται, την εκτέλεση εργασιών, οι οποίες δεν αντίκεινται στις ισχύουσες γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, για την προσαρμογή του αυθαιρέτου στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 17. Στην περίπτωση αυτή οι εργασίες εκτελούνται μετά την κοινοποίηση στον ιδιοκτήτη της θετικής κρίσης της επιτροπής. Η προθεσμία εξόφλησης του ειδικού προστίμου αρχίζει από την κοινοποίηση στον ιδιοκτήτη της θετικής κρίσης ή, εφόσον επιβάλλεται η εκτέλεση εργασιών προσαρμογής, από την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες.
(β) Δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου κτισμάτων και κατασκευών που απέχουν λιγότερο από είκοσι μέτρα από την κορυφογραμμή όταν η υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ή της κάλυψης ή του συντελεστή δόμησης ή κατ'όγκον εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερη του 5%.
(γ) Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου αυθαίρετης κατασκευής ή αλλαγής χρήσης εάν το κτίσμα υπερβαίνει την κορυφογραμμή. Απαγορεύεται επίσης η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος των πρόχειρων κατασκευών της παραγράφου 9".

-Η διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει που έχουν επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων υπάγεται στην κατηγορία 13 του πίνακα του Παραρτήματος του ν. 4014/2011 και ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, το ποσό των 500 ευρώ και δεν καταβάλλεται παράβολο.

- α. Στην παράγραφο του άρθρου 4Α του ν. 2508/1997 (Α΄124), που προστέθηκε με το άρθρο 35 του ν. 4014/2011 (Α΄209), μετά τη φράση "Kατ' εξαίρεση από την παράγραφο 7 του άρθρου 4" προστίθενται οι λέξεις: "πριν ή και".
β. Στην περίπτωση (β) του άρθρου 4Α του ν. 2508/1997(Α΄124), μετά τη λέξη "σχεδιασμού," προστίθεται η φράση: "…και στην περίπτωση που ήδη εκκρεμεί διαδικασία αναθεώρησης ή τροποποίησης".
γ. Στο τέλος της περίπτωσης β) του άρθρου 4 Α του ν. 2508/1997 προστίθεται εδάφιο, το οποίο έχει ως εξής :
"Αν πρόκειται για εντοπισμένη τροποποίηση του Γ.Π.Σ., δεν ακολουθείται η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου, του άρθρου 7 της με αριθμό 107017/2006 Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων έργων (1225 Β΄) αλλά η διαδικασία του άρθρου 5 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης.
δ. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης γ) του άρθρου 4 Α του ν. 2508/1997 προστίθενται οι λέξεις "με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης β)"

-Η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του ν. 1337/1983 (Α΄ 33) αντικαθίσταται ως εξής :
"2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου και κατεδαφίζονται κατά τις ισχύουσες διατάξεις τα κτίσματα που βρίσκονται. α) σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης (οδούς , πλατείες, κλπ), β) μέσα στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών ή κοινοτικών οδών κατά το από 23.10.1959 Δ/γμα "περί μέτρων τινών δια την ασφάλειαν της υπεραστικής συγκοινωνίας" όπως αυτό ισχύει σήμερα , γ) μέσα στον αιγιαλό και τη Ζώνη Παραλίας κατά το Ν. Διάταγμα 393/1974 "περί συμπληρώσεως των διατάξεων του Α.Ν. 2344/1940 "περί αιγιαλού και παραλίας" όπως τροποποιήθηκε συμπληρώθηκε και ισχύει με μεταγενέστερες διατάξεις, δ) σε δημόσια κτήματα, ε) σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, στ) σε αρχαιολογικούς χώρους, όπου απαγορεύεται η δόμηση και ζ) σε ρέματα."

-Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31.12.2011 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν στις περιοχές της περίπτωσης β της παραγράφου 7 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 παρατείνεται μέχρι τις 28.2.2012.

Πηγή www.buildnet.gr