Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Το «κούρεμα» κρίνει και την κτηματαγορά.

To ύψος του κουρέματος και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κρίνουν για το επόμενο διάστημα την αγορά ακινήτων. Κι αυτό γιατί αναμένονται μεγάλες ανατροπές στην ακίνητη περιουσία τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων μετά την ολοκλήρωση του PSI.
Κατ΄αρχάς τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν μεγάλη ζημιά που μπορεί να φτάσει τα €10 δισ. από το κούρεμα. Θα αναγκαστούν, επομένως να πουλήσουν ακίνητα που διαθέτουν ή να τα εκμεταλλευτούν με διαφορετικό τρόπο.
Επίσης, βασικό αίτημα των διοικήσεων των ταμείων είναι να αποζημιωθούν για το κούρεμα με την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου. Δεν αποκλείεται δηλαδή να φτιαχτεί μια λίστα με υπο παραχώρηση ακίνητα που έχει η ενοποημένη εταιρεία ΚΕΔ- ΕΤΑ.
Από την άλλη, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν κεφάλαια για να διασωθούν από τις ζημιές και η ακίνητη περιουσία τους είναι μια πηγή την οποία θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν. Ακόμη κι αν δεν κρατικοποιηθούν (με έκδοση κοινών μετοχών χωρίς δικαίωμα της πολιτείας για 3 χρόνια) θα πρέπει να βρουν ρευστό για να επαναγοράσουν τις νέες μετοχές.

Αν μάλιστα κουρευτούν και ο έλεγχος περάσει στα χέρια του δημοσίου τότε και πάλι η ακίνητη περιουσία τους θα είναι στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης. Θα αναγκαστούν δηλαδή να πουλήσουν σπίτια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, καταστήματα και γραφεία που έχουν πάρει από κατασχέσεις, προκειμένου να βρουν κεφάλαια.

Σ' αυτή τη χρονική στιγμή, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα εμφανιστούν πιο δυναμικά τα distress funds που κυνηγούν τις ευκαιρίες και αγοράζουν σε χαμηλή τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, θα πέσουν στην αγορά ακινήτων πολλά ακίνητα προς πώλησης που ενδεχομένως να δημιουργήσουν σοκ σε μια αγορά που έτσι κι αλλιώς έχει πρόβλημα εξαιτίας της υπερπροσφοράς.

Πηγή www.ered.gr