Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ο χάρτης της ελληνικής κτηματαγοράς.



Πάγωμα στις αγορές ακινήτων που προορίζονται καθαρά για επενδυτικούς σκοπούς και παράταση, στην κρίση στην κτηματαγορά είναι τα χαρακτηριστικά του εγχώριου real estate, ωστόσο η αγορά γης παραμένει ασφαλής επένδυση ακόμα και σε περίοδο κρίσης.Ευκαιρίες υπάρχουν για τους αγοραστές, κυρίως στις παραθεριστικές κατοικίες, αλλά γενικότερα στα τουριστικά ακίνητα, ενώ για την ώρα είναι - περιορισμένο το ουσιαστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Συμφωνά με τα μέχρι στιγμής επεξεργασμένα στοιχεία της εταιρίας συμβούλων ακινήτων Δανός BNP Paribas Real Estate, για το 2012, το ύψος των ενοικίων, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, διολίσθησε από 7% έως 20% στις οδούς Ερμού (Αθήνα), Τσακάλωφ (Κολωνάκι), Κολοκοτρώνη (Κηφισιά), Σωτήρος (Παρατά) και Μεταξά (Γλυφάδα). Η κατάσταση στις υπόλοιπες, τοπικές, αγορές δείχνει ακόμα χειρότερη. To ενδιαφέρον χρηστών και επενδυτών, λαμβάνοντας ως βάση την ζήτηση τόσο τοπικών όσο και πολυεθνικών εταιριών, προσελκύουν πρωτίστως οι αγορές της Ερμού και του Κολωνακίου και δευτερευόντως αγορές της Γλυφάδας (Μεταξά), του Πειραιά (Σωτήρος) και της Κηφισιάς (Κολοκοτρώνη).

ΓΡΑΦΕΙΑ

Κύριες αγορές γραφείων παραμένουν το επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας (CBD), σημεία που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λ. Κηφισίας και ορισμένα σημεία επί της Λ. Συγγρού λόγω εύκολης πρόσβασης και εγγύτητας στο κέντρο. To ενδιαφέρον χρηστών και επενδυτών προσελκύουν δευτερευόντως αγορές που αναπτύχθηκαν κατά μήκος της Λ. Μεσογείων, της Λ. Βουλιαγμένης και των λεωφόρων Αθηνών και Κηφισού στην περιοχή του Παρατά. Στο 20% φθάνεο το ποσοστό των κενών γραφείων, ενώ για γραφειακούς χώρους σε παλιότερα κτίρια που είναι κενά εδώ και αρκετούς μήνες η προσφορά φθάνα σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 30%. Οσον αφορά στις τιμές, κάτω από τα 22 ευρώ ανά τ.μ. σταθερά, κινούνται τα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις καλύτερες περιοχές και για κτίρια α' class, σύμφωνα με έρευνα της Δανός BNP Paribas Real Estate. Στην Αθήνα τα γραφεία ενοικιάζονται προς 260 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο, ή 21,6 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, ενώ ο μέσος όρος στο επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας είναι στα 210 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο, από 276 ευρώ/τ.μ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, ήτοι πτώση 24%.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας η κατάσταση στην αγορά οικιστικών ακινήτων δεν διάφερει σε σχέση με τη συμπρωτεύουσα. Ολες οι πρόσφατες εξελίξεις στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή οικονομία δημιουργούν περισσότερο ανασφάλεια και αναποφασιστικότητα στους υποψήφιους αγοραστές παρά σιγουριά ώστε να προβούν σε αγορά ακινήτου. Γι αυτό κυρίως τον λόγο τα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί ως εξής: To αγοραστικό κοινό έχα στραφεί πιο πολύ σε μεταχειρισμένες κατοικίες.

Από την άλλη όψη του νομίσματος υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες - κατασκευαστές που μόνο αμέτοχοι και ανεπηρέαστοι στις εξελίξεις θα μπορούσαν να μείνουν. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών αναγκάζονται να πουλήσουν τις κατοικίες τους μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις πιστοληπτικές τους υποχρεώσεις αλλά και οι κατασκευαστές, που στην προσπαθειά τους να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, διορθώνουν τις τιμές τους και προβαίνουν και σε σημαντικές προσφορές προκειμένου να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν τους.

Ετσι λοιπόν μέσα από όλη αυτήν τη συγκυρία αναδύονται και ορισμένες ευκαιρίες. Τόσο οι ιδιοκτήτες προκαμένου να "ξεφορτωθούν" το ακίνητό τους το παρουσιάζουν στην αγορά σε αρκετά πιο ανταγωνιστική τιμή, που στην πλειονότητα αποσκοπούν να καλύψουν μόνο το υπόλοιπο του δανείου που θέλουν να αποπληρώσουν και όχι να έχουν και κάποιο κέρδος, αλλά και οι κατασκευαστές με συμψηφισμούς του ΦΠΑ ή ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 35% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, θέλουν να προσελκύσουν τους δυνητικούς αγοραστές.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ TO 2012

Βραχυπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η τήρηση στάσης αναμονής από επενδυτές και χρήστες λόγω των αβέβαιων οικονομικών συνθηκών και θα ασκηθούν πτωτικές πιέσεις στα επίπεδα των μισθωμάτων και αύξηση των αποδόσεων.

Σε γενικότερο πλαίσιο εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα η αγορά γραφείων θα προσέλκυσει το ενδιαφέρον των εγχώριων χρηστών και επενδυτών, ενώ θα ακολουθήσουν και οι διεθνείς εταιρίες με την προϋπόθεση της σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας και της παροχής ισχυρών κινήτρων για τη βελτίωση της ανταγωνισπκότητας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Ενισχυτικό ρόλο στην πορεία της αγοράς γραφείων θα έχει η ολοκλήρωση οδικών και λοιπών υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην παρούσα φάση και η δημιουργία νέων υποδομών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις κύριες επιχειρηματικές περιοχές και θα οδηγήσουν σε μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Οσον αφορά στις κατοικίες, είναι πλέον σαφές ότι η αύξηση των επισφαλειών, η αύξηση των φόρων και η πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικιστική αγορά. Ομως, καθώς ο βαθμός ανάπτυξης νέων οικιστικών μονάδων επιβραδύνεται, θα οδήγησει στα τέλη του 2012-2013 σε σχετική ισορρόπηση την προσφορά και τη ζήτηση

ΑΓΟΡΑ ΤΩΡΑ Ή META;

Αυτό εξαρτάται άμεσα από την κρίση δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν τα πράγματα βελτιωθούν από αυτή την κατάσταση, θα αρχίζει σιγά σιγά να διοχετεύεται και νέο χρήμα από τις τράπεζες στις αγορές, συνεπώς θα βοηθηθούν και οι αγορές ακινήτων. Ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα τόσο για τη χώρα όσο και για τον χώρο των ακινήτων και η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη δείχνει την πάροδο των 2 ετών για την πλήρη εξομάλυνση των συνθηκών της ελληνικής κτηματαγοράς. Σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται στις κατοικίες αλλά και στα εμπορικά ακίνητα. Ωστόσο ακόμα λίγοι είναι οι Ελληνες ιδιοκτήτες που αναγκάζονται να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να δεχτούν συνεπώς μικρότερα τιμήματα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε ιδιοκτήτες με μεγάλα βάρη και οικονομικά προβλήματα, να μην αποφασίζουν να μειώσουν το ζητούμενο τίμημα.
www.buildnet.gr