Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αυθαίρετα και στους παραδοσιακούς οικισμούς.



Σειρά τροπολογιών στο νόμο για τις οικοδομικές άδειες παρουσίασε, με διαδικασίες εξπρές, χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη τελευταία του νομοθετική πράξη σε ότι αφορά τουλάχιστον αυτό το κυβερνητικό σχήμα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έδωσε διάφορα «δώρα» σε επενδυτές και αυθαιρετούχους εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων -ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και για την ουσία των τροποποιήσεων.
Με τη πρώτη τροπολογία αίρεται ουσιαστικά η απαγόρευση νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε παραδοσιακούς οικισμούς, που ο νόμος για τα αυθαίρετα (4014/2011) είχε αποκλείσει. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα «αισθητικώς ενταγμένα» σε παραδοσιακό οικισμό, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση επιτροπής. Για οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων δεν θα επιτρέπεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε περίπτωση που η υπέρβαση ύψους είναι μεγαλύτερη από 5% της επιτρεπόμενης ή υπάρχει υπέρβαση πάνω από το 5% των όρων δόμησης.
Σε ότι αφορά τα αυθαίρετα, ψηφίστηκε η αύξηση του αριθμού των δόσεων για όλα τα αυθαίρετα από 30 σε 36, ενώ πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και έχουν τελειώσει τη σχετική διαδικασία να τελειώνουν τυχόν ανεκτέλεστες εργασίες αρκεί να μην αυξάνουν το κτίσμα σε όγκο. Επιπλέον, δίνεται παράταση δηλώσεις των ημιυπαίθριων έως τις 30 Νοεμβρίου.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα ΠΟΤΑ, καθώς μέσω αυτής επαναφέρεται παλαιότερη διάταξη που προβλέπει την αυξημένη δυνατότητα επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις που γειτνιάζουν σε εκτάσεις που αξιοποιούνται τουριστικά για «αθλητικές και τουριστικές χρήσεις». Παρέχεται συνολικά ένα 20% κομματιού δάσους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουρισμό και χώρους άθλησης, εφόσον βέβαια η προς αξιοποίηση έκταση υπερβαίνει τα 3.000 στρέμματα.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το διάστημα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, από 45 ημέρες σε 60.
Πηγή www.ered.gr