Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι αιτήσεις για τις νέες οικοδομικές άδειες.



Ριζικές αλλάγες στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, προβλέπονται στο νέο νόμο, που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή με πλειοψηφία. Μεταξύ άλλων, η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα γίνεται ηλεκτρονικά και οι άδειες θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, η έγκριση δόμησης, θα υποβάλλεται και θα εγκρίνεται στην υπηρεσία δόμησης των δήμων μέσα σε πέντε ημέρες με πολύ λίγα δικαιολογητικά. Η άδεια δόμησης (η οποία μπορεί να εκδοθεί μέσα σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια αν το κτίριο είναι πολύ μεγάλο), θα εκδίδεται με την υποβολή ηλεκτρονικά των απαιτούμενων μελετών και με πλήρη ευθύνη των μηχανικών μελητών μέσα σε δύο μέρες.
Παράλληλα, ψηφιοποιείται όλο το έντυπο αρχείο των εκδοθέντων οικοδομικών αδειών. Αναλυτικότερα, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο τήρησης και καταχώρησης υφιστάμενων αδειών δόμησης, ηλεκτρονικό μητρώο έργου και ταυτότητα κτιρίου και τέλος οι άδειες δόμησης θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο όπως προβλέπει ο ν. 3861/2010.
Πηγή www.buildnet.gr