Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Κυρώσεις για τις ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις για τα αυθαίρετα.



Βαριές κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν όσοι ιδιοκτήτες που κάνουν δήλωση υπαγωγής στο νόμο για τα αυθαίρετα, αναγράψουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία. Σύμφωνα με διεκρινίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα μένουν εκτός της διαδικασίας της τακτοποίησης ενώ θα πληρώνουν και τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των αυθαιρέτων.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτες που θα δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά ή θα αναγράφουν ψευδώς τον χρόνο ανέργερσης του ακινήτου για να πληρώσουν μικρότερα πρόστιμα, ή αποκρύπτουν ότι το ακίνητο τους βρίσκεται σε δασική η άλλη προστατευόμενη περιοχή, θα αντιμετωπίσουν, τις συνέπειες του νόμου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο "σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης των στοιχείων αυτών, αποκλείεται η υπαγωγή στη διαδικασία αναστολής του παρόντος νόμου, τυχόν πράξη αναστολής ανακαλείται και εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις και επιβάλλονται τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου".
Επίσης, διευκρινίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες αυθαίρετης κατασκευής έχει ενταχθεί στη ρύθμιση για την τακτοποίηση δεν μπορούν να διεκδικήσουν από τους άλλους συνιδιοκτήτες το ποσοστό που αναλογεί στην αυθαίρετη κατασκευή γιατί τονίζεται είναι διαφορετικό το ζήτημα των ιδιωτικών δικαιωμάτων συνιδιοκτησίας από το ποσό του προστίμου για την υπαγωγή στον νόμο της τακτοποίησης.
Πηγή www.buildnet.gr