Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Στο 10% οι αποδόσεις των ακινήτων logistics.


Υποτονική αναμένεται να παραμείνει η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά βιομηχανικών και διαμετακομιστικών ακινήτων στην Ελλάδα καθώς η αγορά δεν έχει δείξει ακόμα σημάδια σταθεροποίησης. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Colliers οι περιοχές που εξυπηρετούνται από την Αττική Οδό (Μεσόγεια, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μαγούλα και Ελευσίνα), συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και παρουσιάζουν τις υψηλότερες αξίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων, η εκτίμηση των βέλτιστων βιομηχανικών/ αποθηκευτικών αποδόσεων κυμαίνεται σε επίπεδα 9,5-10,5%, ύστερα από αύξηση, η οποία αντικατοπτρίζει τον αυξημένο επιχειρηματικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα. Οι αποδόσεις ακινήτων δευτερευούσης σημασίας έχουν δεχτεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση καθώς θεωρούνται πιο επισφαλείς επενδύσεις, ενώ είναι πιο δύσκολο να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αποδόσεις εκτιμάται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τα ανώτερα επίπεδα του προαναφερθέντος εύρους.

Αντίστοιχα, οι τιμές ενοικίασης σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων κυμαίνονται από €3,8-4,5/μ2 ενώ ακίνητα δευτερευούσης σημασίας δύναται να επιτυγχάνουν μισθώσεις στα επίπεδα των €2,5-3,5/μ2.

«Τους επόμενους μήνες, η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά βιομηχανικών και διαμετακομιστικών ακινήτων θα παραμείνει υποτονική εξαιτίας της αβεβαιότητας, του οικονομικού κλίματος που επικρατεί και των περιορισμένων δυνατοτήτων χρηματοδότησης. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθωτικών αξιών θα αναδείξουν ευκαιρίες και θα ενεργοποιήσουν την αγορά, ενώ το στοιχείο της εξισορρόπησης αναμένεται να επικρατήσει μεσοπρόθεσμα», επισημαίνει ο Σπύρος Ράπτης, Υπεύθυνος Εκτιμήσεων της Colliers International.
Πηγή www.ered.gr