Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

«Πόλεμος» στην κτηματαγορά για τις τιμές των κατοικιών.




Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Ελληνες διαθέτουν ένα τουλάχιστον σπίτι, ενώ χιλιάδες επιχειρηματίες έχουν στην κατοχή τους χαρτοφυλάκια επαγγελματικών ακινήτων, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς χώρους. Αυτή, λοιπόν, η τεράστια ιδιωτική ακίνητη βρίσκεται την περίοδο αυτή σε φάση πλήρους απαξίωσης, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει αγορά. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Η έλλειψη ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας έχει βάλει φρένο στις όποιες επιθυμίες των Ελλήνων να επενδύσουν σε ακίνητα. Παράλληλα, η αστάθεια στην οικονομία και κυρίως οι φόβοι για έξοδο της χώρας από το ευρώ διώχνουν όχι μόνο τους ξένους, αλλά και όσους Ελληνες που έχουν λεφτά, τα οποία τελικά επενδύουν σε άλλες πόλεις.
Ευκαιρίες
Η αγορά ακινήτων «αδειάζει» και δεν είναι καθόλου τυχαία τα συνεχή δημοσιεύματα για επενδυτικό κρεσέντο Ελλήνων στο Λονδίνο ή το Βερολίνο. Ούτε είναι τυχαίο ότι κτηματομεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων «εγκαταλείπουν» την ελληνική κτηματαγορά και στρέφονται στην αναζήτηση καλών επενδυτικών ευκαιριών στη βρετανική πρωτεύουσα κι όχι μόνο. Ρωτώντας σύμβουλο ακινήτων, γνώστη της αγοράς ο οποίος ετοιμάζεται να στήσει τη δική του εταιρεία, μας είπε ότι το Λονδίνο είναι στις πρώτες προτεραιότητές του και εκεί θα στρέψει το ενδιαφέρον των πελατών του.
Οι εκτιμήσεις των κατασκευαστών και των κτηματομεσιτών για το μέλλον της αγοράς βρίσκονται στο ναδίρ. Ουσιαστικά δε βλέπουν φως στο τούνελ, περιμένουν χειρότερες ημέρες και -αν και δεν το λένε επίσημα- πιστεύουν και οι ίδιοι ότι έσπασε η «φούσκα» των ακινήτων. Ωστόσο, οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι μόνο με αποκλιμάκωση των τιμών θα υπάρξει σχετική αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Ετσι, έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» εντός της κτηματαγοράς, με τους κατασκευαστές να λένε ότι δεν μπορούν να ρίξουν τις τιμές και τους μεσίτες αλλά και τους υποψήφιους επενδυτές να περιμένουν ραγδαία υποχώρηση. Δεν λείπουν κι εκείνοι που κάνουν λόγο για ύποπτα «παιχνίδια», ώστε κάποιοι, κυρίως ξένοι, να αγοράσουν? κοψοχρονιά τα ακίνητα. Οπως και να είναι τα πράγματα, η οικονομική κατάσταση της χώρας και κυρίως η επιβίωσή της εντός του ευρώ θα κρίνουν το μέλλον της κτηματαγοράς.
Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Δημήτρης Καψιμάλης, επισημαίνει ότι η οικοδομή ζει μια πραγματική καταστροφή. «Ο κλάδος δεν παράγει απολύτως τίποτε. Εκτός από τις εταιρείες που έχουν βάλει λουκέτο, οι υπόλοιπες βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια». Ομως, στην ερώτηση γιατί δεν πέφτουν οι τιμές επισημαίνει: «Τα καλά ακίνητα, αυτά που έχουν ρυθμισμένους ημιυπαίθριους, αποθήκες, σοφίτες, δεν είναι δυνατόν να τα 'σκοτώσουμε'. Κάθε εργολάβος έχει το πολύ 6-7 ακίνητα απόθεμα, οπότε δεν πιέζεται πολύ». Μάλιστα, ο κ. Καψιμάλης αποκαλύπτει ότι πολλές εργολαβικές εταιρείες ενοικιάζουν τα ακίνητα που είχαν για πούλημα. «Αντί να περιμένουν πότε θα τα πουλήσουν, τα μισθώνουν, βγάζουν 6.000 - 7.000 το μήνα και δεν έχουν άμεσο πρόβλημα. Αλλωστε, δεν μπορούν να χτίσουν άλλα αυτή την περίοδο». Ετσι, πολλά νεόδμητα ακίνητα έχουν βγει προς ενοικίαση στην αγορά, μέχρι να ξαναζωντανέψει ο κλάδος και να πουληθούν, όχι όμως στις τιμές που ζητούσαν στην αρχή οι ιδιοκτήτες.
Μεσίτες
Από την πλευρά τους, οι κτηματομεσίτες βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, αφού αδυνατούν να πουλήσουν έστω κι ένα σπίτι, με εκατοντάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του «λουκέτου». Είναι, μάλιστα, τόσο μεγάλη η απαισιοδοξία τους για το μέλλον της κτηματαγοράς που περισσότεροι από εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι χειρότεροι ή πολύ χειρότεροι.
Μόλις 7% πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Στην έρευνα της ΤτΕ στο τρίτο τρίμηνο 2011 είναι χαρακτηριστικό ότι το 33% των μεσιτών, δηλαδή ένας στους τρεις, πιστεύει ότι οι τιμές των ακινήτων είναι υπερτιμημένες ή πολύ υπερτιμημένες. Υπάρχει βέβαια και το 60% που θεωρεί τις τιμές εκλογικευμένες, αλλά είναι φανερό ότι κι αυτοί περιμένουν να υποχωρήσουν κι άλλο για να ξαναγίνουν αγοραπωλησίες.
Πωλήσεις ακινήτων
Το μεγάλο στοίχημα
Σχεδόν τρία χρόνια από τις αρχές του 2009 και οι τιμές των κατοικιών σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν πάνω από 20%, δηλαδή σχεδόν 7% το χρόνο.
Ωστόσο, αγοραπωλησίες έχουν γίνει και σε τιμές πολύ χαμηλότερες, κυρίως από εργολάβους που έχουν οικονομικό πρόβλημα ή από ιδιοκτήτες που τα βγάζουν στο σφυρί προκειμένου να μην τα πάρει η τράπεζα λόγω χρεών.
Οπως επισημαίνει ο κ. Καψιμάλης, κάποιες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να πουλήσουν σε σχετικά χαμηλότερες τιμές για να βγουν από το αδιέξοδο. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι πώς θα αντιδράσει η αγορά αν «πέσουν» εκατοντάδες ακίνητα ιδιωτών με «κόκκινα» δάνεια.
Επίσης, το «κούρεμα» και η κρατικοποίηση των τραπεζών θα τις αναγκάσει να βγάλουν τα «αραχνιασμένα» ακίνητα από τα χαρτοφυλάκιά τους και να τα πουλήσουν όσο όσο. Ισως τότε και οι εργολάβοι οικοδομών να αναγκαστούν να κατεβάσουν τις τιμές από τα 180.000 απούλητα σπίτια.
Πηγή www.imerisia.gr