Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Στα επίπεδα του 1995 έχουν επιστρέψει τα ενοίκια στην αγορά γραφείων της Αθήνας.



Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 ετών βρέθηκαν το πρώτο τρίμηνο τα ενοίκια των ποιοτικότερων γραφείων της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων CBRE.
Συγκεκριμένα, το ύψος των ενοικίων για γραφεία στο ακριβότερο σημείο του λεκανοπεδίου διαμορφώθηκε στα 288 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση, ή 24 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, απόρροια της οικονομικής κρίσης, του καταιγισμού αιτημάτων αναδιαπραγμάτευσης ενοικίων από τις επιχειρήσεις και της χαμηλής ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα ενοίκια γραφείων αντίστοιχων προδιαγραφών άγγιζαν ακόμα και τα 35 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η CBRE, τα αντίστοιχα ενοίκια στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας διαμορφώθηκαν στα 222 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ποσό που είναι το χαμηλότερο από το 1995. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και 7 ετών αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η BNP Paribas Real Estate, η οποία αντιπροσωπεύεται στην ελληνική αγορά από τη Δανός & Συνεργάτες, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των ενοικίων γραφείων (περιλαμβάνει όλες τις περιοχές και όχι μόνο τις ακριβότερες) κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 18 ευρώ/τ.μ., έναντι 22 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν σε επίπεδα πάνω από 25 ευρώ/τ.μ. Μετά και την υποχώρηση αυτή, η αγορά της Αθήνας παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά της Χάγης (215 ευρώ/τ.μ. ετησίως), του Βουκουρεστίου και της Λισσαβώνας, κατά την BNP Paribas Real Estate.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναφέρει ότι η Αθήνα συγκεντρώνει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό κενών γραφείων στην Ευρώπη με 20%, έναντι 15,5% που διαμορφωνόταν κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για σαφές δείγμα του πλήγματος που έχει φέρει η οικονομική ύφεση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση γραφειακών χώρων. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς η κρίση χρέους και η οικονομική δυσπραγία έχουν επιφέρει λίαν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και συνεπώς και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μάλιστα, φορείς της αγοράς επισημαίνουν πως το ποσοστό των κενών γραφείων καθίσταται ακόμα πιο ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι την τελευταία διετία έχει εκλείψει κάθε είδους νέα επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά, περιορίζοντας κατακόρυφα τη δημιουργία νέων γραφειακών χώρων, κι επομένως την προσφορά. Ετσι, καθίσταται σαφές ότι οι επιχειρήσεις που νοικιάζουν γραφεία είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των χιλιάδων εταιρειών που έχουν κλείσει εν μέσω κρίσης.

www.buildnet.gr