Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ανεβάζει την αξία του ακινήτου η ανακαίνιση.



Μέχρι και 50% αυξάνεται η μισθωτική αξία μιας κατοικίας, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της προχωρήσει σε ανακαίνιση των βασικών σημείων της (κουφώματα, θέρμανση, μπάνιο και κουζίνα).Οπως υποστηρίζουν μεσίτες, η λύση της ανακαίνισης αποτελεί μονόδρομο στη σημερινή εποχή, αφού σε διαφορετική περίπτωση, με την τεράστια προσφορά κατοικιών για μίσθωση, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο τα ακίνητα να μείνουν ακόμη και για χρόνια ξενοίκιαστα.

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Χάρη Τσόχα, μία ανακαίνιση των βασικών σημείων ενός σπιτιού κοστίζει σε γενικές γραμμές μεταξύ 10.000 -15.000 ευρώ.

Ειδικότερα και, όπως ανέφερε ο ίδιος, για την αλλαγή της θέρμανσης και την τοποθέτηση φυσικού αερίου -το συγκεκριμένο καύσιμο ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων αγοραστών και ενοικιαστών ακινήτου- θα χρειαστούν περίπου 3.000 ευρώ, ενώ άλλες 3.000 - 4.000 ευρώ απαιτούνται για την ανακαίνιση των κουφωμάτων και την εγκατάσταση θωρακισμένης πόρτας. Εξάλλου, περίπου 4.000 ευρώ απαιτούνται για την ανακαίνιση των βασικών σημείων της κουζίνας και των ειδών υγιεινής στο μπάνιο, περίπου 1.000 ευρώ για τη βαφή της κατοικίας και άλλα τόσα για τα πατώματα.

"Με όλες αυτές τις εργασίες μια μέση κατοικία μπορεί να σημειώσει μέχρι και 50% αύξηση στη μισθωτική της αξία. Ως παράδειγμα αναφέρω ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πριν ανακαινιστεί νοικιαζόταν προς 300 ευρώ το μήνα, ενώ μετά την ανακαίνιση η τιμή μίσθωσής του ανέβηκε στα 450 ευρώ μηνιαίως. Πολλοί που εκμισθώνουν ακίνητά τους, αναρωτιούνται για τη χρησιμότητα μιας βασικής ανακαίνισης, αφού η απόσβεση του κόστους μπορεί να γίνει ακόμη και μετά από δέκα χρόνια. Ωστόσο, μία μη ανακαινισμένη κατοικία σήμερα μπορεί να μείνει ακόμη και για 2 ή 2,5 χρόνια ξενοίκιαστη. Με αυτό το δεδομένο τα χρήματα για την ανακαίνιση πιάνουν ουσιαστικά "τόπο" τόνισε ο κ. Τσόχας. www.buildnet.gr