Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Παθητικά κτίρια: Ενα μοντέλο για να ζεις στον 21ο αιώνα.


Στέφανου Παλλαντζά-Ιωάννη Παππά

Στις 29 Μαρτίου 2012 ιδρύθηκε στην Αθήνα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ). Επιστήμονες της Μηχανικής, της Νομικής και της Επικοινωνίας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το πρότυπο του παθητικού κτιρίου (Passiv Haus), ένα πρότυπο που μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων στον ελλαδικό χώρο.Τα παθητικά κτίρια, μία ιδέα που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη τη δεκαετία του '80, γνωρίζουν διεθνώς μία θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς στηρίζονται στο πιο άρτια τεκμηριωμένο κατασκευαστικό πρότυπο, ενώ ταυτόχρονα αποδεδειγμένα λειτουργούν. Η έρευνα αποδεικνύει πως τα παθητικά κτίρια προσφέρουν τη βέλτιστη εσωτερική ατμόσφαιρα διαβίωσης με το ελάχιστο κόστος χρήσης. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά: Για τους χρήστες των κτιρίων, για την κατασκευαστική βιομηχανία, για το περιβάλλον.

To Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου θα υποστηρίξει όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της κατασκευής κτιρίων (αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς, κατασκευαστές, εταιρίες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων) αλλά και το ευρύ κοινό, με πλούσια και αμερόληπτη πληροφόρηση για όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και υλοποίησης παθητικών κτιρίων.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι:
-Η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με αποκορύφωμα το 1o ετήσιο συνέδριο για τα παθητικά κτίρια που θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα.
-Η ανάπτυξη σεμιναρίων για μηχανικούς που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το πρότυπο PassivHaus και να μάθουν τις βασικές αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης του.
-Η συμβολή στην ενημέρωση και μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή παθητικών συστημάτων στην Ελλάδα.
-Η υποστήριξη κάθε προσπάθειας υλοποίησης νέου ή υφιστάμενου κτιρίου, σύμφωνα με το πρότυπο PassivHaus οτον ελλαδικό χώρο και η υποστήριξη της πιστοποίησής του.
-Η συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η έμπρακτη συμβολή, μέσα από ποικίλες δράσεις, στην ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών προτύπων κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή Οδηγία 31/2010.

To ΕΙΠΑΚ καλεί τους Ελληνες μηχανικούς, το σύνολο του κλάδου της οικοδομής αλλά και το ευρύ κοινό να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, που μοναδικό σκοπό έχει να βελτιώσει θεαματικά την ενεργειακή συμπεριφορά αλλά και την περιβαλλοντική ποιότητα των ελληνικών κτιρίων, με όλα τα οφέλη που θα έχει για την ελληνική οικονομία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες. www.buildnet.gr