Απλοί, φυσικοί και οικονομικοί τρόποι οικολογικής αναβάθμισης των κτιρίων για να καταταγούν σε υψηλές κατηγορίες από τον επιθεωρητή και να πωληθούν ή να ενοικιαστούν πιο εύκολα.Στη χώρα μας τα κτίρια καταναλώνουν (ουσιαστικά κατασπαταλούν) τεράστιες ποσότητες ενέργειας και απαιτείται 30% περισσότερη ενέργεια για θέρμανση, ιδιαίτερα στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980.
Ο ενεργειακός έλεγχος των κτιρίων (που είναι υπεύθυνα για το 40% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργεια σε εθνικό επίπεδο) θεσπίστηκε με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία. Κάπως έτσι προέκυψε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), η έκδοση του οποίου είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου του 2011 για τις πωλήσεις ακινήτων ή για τις ενοικιάσεις ολόκληρων κτιρίων, ενώ από 1η Ιανουαρίου του 2012 το μέτρο επεκτάθηκε και στις μισθώσεις διαμερισμάτων άνω των 50 τ.μ. Δηλαδή, n πλήρης ενεργοποίηση του θεσμού έκδοσης ΠΕΑ εκτός από τις μεταβιβάσεις αφορά και τις ενοικιάσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες, όπως μόνωση του κτιρίου, ποιότητα των κουφωμάτων, θέση και έκθεση του κτιρίου, κατάσταση του συστήματος θέρμανσης, όπως επίσης ύπαρξη ή όχι τεντών, ηλιακού θερμοσίφωνα για την παραγωγή ζεστού νερού κ.ά., κατατάσσεται το κτίριο ή το σπίτι σε μία από τις εννέα κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης (με Α+ τη βέλτιστη και μειούμενη σταδιακά σε A, Β+, B, Γ, A E, Ζ, Η).
Δεδομένου ότι η βαθμολόγηση της ενεργειακής συμπεριφοράς ενός ακινήτου διαμορφώνει μια νέα παράμετρο στην αγορά ακινήτων, μπορεί να επιδρά στην αξία αγοράς ή ενοικίασης.
To πιστοποιητικό εκδίδεται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι και καταγραμμένοι σε ειδικό μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος και προέρχονται από διπλωματούχους μηχανικούς των Πολυτεχνείων.
As σημειωθεί ότι η οικολογική αναβάθμιση μίας κατοικίας κοστίζει από 15.000 - 20.000 ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ικανό να αποπληρώσει ενδεχομένως τη δόση ενός δανείου.
Επειδή όμως λόγω κλίματος το μεγαλύτερο πρόβλημα θερμικής άνεσης προκύπτει λόγω ζέστης, υπάρχουν απλοί τρόποι για να το επιτύχετε.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, θα πρέπει να προστατέψετε το κτίριο σας από τον καλοκαιρινό ήλιο και την υπερβολική ζέστη.
Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στον νότο προτιμήστε οριζόντια σκίαστρα, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα
Φυτέψτε δέντρα για να σκιάσετε το κτίριο σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό "μικροκλίμα". Αξιοποιήστε τη βλάστηση στην οροφή αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κλπ.).
Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, στις οροφές, αλλά και στις τέντες.
Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας.
Τοποθετήστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και ταυτόχρονα θερμαίνουν και τον χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολλή ζέστη.
Διώξτε τη ζέστη από το κτίριο σας με φυσικό αερισμό: Τις ζεστές ημέρες αερίστε το κτίριο σας οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.
Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα.
Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σας δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθετήστε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.www.buildnet.gr