Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι Αυστραλοί αναζητούν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα.



Ο 59χρονος Έλληνας ομογενής της Αυστραλίας Paul Afkos, επικεφαλής της Afkos Industries (κατασκευάστρια μηχανημάτων εξόρυξης με έδρα το Περθ), τον Απρίλιο του 2012 επένδυσε 28 εκατομμύρια αυστραλέζικα δολάρια σε ένα... ξενοδοχείο 109 κλινών στην Καστοριά.

"Ήταν καθήκον μου", λέει ο Afkos, "Κανείς δεν θα πει ότι δεν βοηθάω τους συμπατριώτες μου. Ήθελα το ξενοδοχείο να ανοίξει νωρίς για να παράσχει άμεση βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από δουλειά."

Ο Ιωάννης Τριπιδάκης, Έλληνας δικηγόρος σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη, λέει ότι οι μισοί πελάτες του ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα. "Ψάχνουν για μια ευκαιρία. Ωστόσο, τα κριτήρια τους είναι κυρίως συναισθηματικά και ψάχνουν να αγοράσουν κάτι κοντά στο χωριό του πατέρα ή του παππού τους."

"Για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, η Ελλάδα δεν είναι απλά μια χώρα, είναι κουλτούρα, είναι Ιδέα", δήλωσε ο Αναστάσιος Τάμης, συγγραφέας του βιβλίου "Οι Έλληνες στην Αυστραλία", που δημοσιεύθηκε το 2005.

"Είναι όλα αυτά που έχει προσφέρει στον κόσμο που διαιωνίζουν την αγάπη και τον πατριωτισμό".

Ο Con Berbatis, Έλληνας φαρμακοποιός στο Περθ και συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Holiday Inn στην πόλη, λέει ότι βλέπει πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά δεν κάνει ακόμα κάποια επενδυτική κίνηση. Αντ 'αυτού, προτίθεται να δωρίσει φάρμακα αξίας 50 χιλιάδων αυστραλέζικων δολαρίων, αφού το σύστημα υγείας στην Ελλάδα της κρίσης έχει παραλύσει.

Ο Paul Afkos δηλώνει αισιόδοξος για το ότι η Ελλάδα, αν και με ποσοστό ανεργίας 22%, δεν θα βγει από το ευρώ. Το ξενοδοχείο που έχτισε στην Καστοριά έχει δώσει δουλειά σε 25 οικογένειες της περιοχής.

"Αυτό είναι το είδος της βοήθειας που οι Έλληνες της Αυστραλίας μπορούμε να δώσουμε", λέει ο Afkos, ο οποίος ακολούθησε τον πατέρα του στην Αυστραλία το 1964 με την αδελφή και τη μητέρα του. "Τρέφω έντονα συναισθήματα για τον ελληνικό λαό". www.buildnet.gr