Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Στο Πατριαρχείο της Ρωσίας τα ακίνητα της εκκλησίας.


Ρωσική... χείρα βοηθείας αναζητεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προσβλέποντας στην εμπειρία του Ρωσικού Πατριαρχείου σε θέματα διαχείρισης των οικονομικών και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Ελληνικής Εκκλησίας.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα «Tribuna» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη Ρωσία. «Κατά τη συζήτηση μας (σ.σ. με τον Πατριάρχη Κύριλλο) αναζητήσαμε τρόπους με τα οποίους η Ρωσική Εκκλησία θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ακινήτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Καλούμενος να εξηγήσει του τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει το Πατριαρχείο της Ρωσίας ο Αρχιεπίσκοπός Ιερώνυμος δήλωσε: «Η Ελληνική Εκκλησία βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά έχει σημαντικές δυνατότητες, καθώς διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, τόσο εκτάσεις γης όσο και αστικά ακίνητα. Αναζητούμε ανθρώπους, οι οποίοι θα αναλάβουν την αξιοποίηση και την αναβάθμιση αυτής της περιουσίας. Χρειαζόμαστε όμως ανθρώπους, για τους οποίους θα έχουμε την εγγύηση ότι μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε, καθώς εμείς δεν έχουμε τους δικούς μας ειδικούς σε αυτόν τον τομέα. Και για εμάς θα ήταν μια εγγύηση αν αυτοί οι άνθρωποι παρουσιαζόντουσαν σε εμάς από το Πατριαρχείο της Ρωσίας»

«Είναι αυτονόητο, ότι και στην αρμοδιότητα του Πατριάρχη δεν ανήκει τέτοιου είδους συνεργασία, αλλά μας είναι πολύ σημαντική ακόμα και η γνώμη του για τα πρόσωπα και τις δυνατότητες που υπάρχουν εδώ», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εξάλλου, τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας αποτέλεσαν σημείο συζήτησης και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατία κ. Κάρολο Παπούλια για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε:«Είπαμε ότι έχουμε ανάγκη και για οικονομική στήριξη. Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση, θα παραπεμφθούν τα θέματα σε ειδικές Επιτροπές για να τα εξετάσουν»

«Σηκώνει» καθεδρικό ναό
Παρά τη κρίση, όμως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε σήμερα να αναγείρει μέχρι το 2021, συγκρότημα κτιρίων και καθεδρικό ναό, χωρίς όμως να έχει καθορίσει τον τόπο και το κόστος του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος.

Για να ενισχύσει την άποψή της, υποστηρίζει ότι και σε άλλες χριστιανικές χώρες, εν μέσω δοκιμασιών, έχουν ανεγερθεί τέτοιου είδους κτίρια. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, το εν λόγω συγκρότημα είναι εις εκπλήρωση του Τάματος του Έθνους για την παλιγγενεσία, αλλά και για να ικανοποιήσει τις πνευματικές ανάγκες του τόπου ειδικά αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, «κατόπιν υποβληθέντων σχετικών αιτημάτων πλειάδος Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος, σταθμίσασα τις πνευματικές ανάγκες του Ορθοδόξου Ελληνικού Λαού, όπως και το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες (Αλβανίας στα Τίρανα, Σερβίας στο Βελιγράδι, Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, Ρωσίας στη Μόσχα, Γεωργίας στην Τυφλίδα κ.λπ.) κατά την παρελθούσα δεκαετία και εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων, έχουν ανεγείρει υπό την μορφή τάματος περικαλλείς Καθεδρικούς Ναούς με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις, Πνευματικά Κέντρα, γραφεία κ.λπ., αποφάσισε την ανέγερση μεγάλου Συνοδικού Πνευματικού Κέντρου Βυζαντινής Παραδόσεως, με μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό, αφιερωμένο στον Σωτήρα Χριστό, μάλιστα εις εκπλήρωσιν του Τάματος του Έθνους, με χρονικό ορίζοντα αποπερατώσεως του έργου το έτος 2021, δηλαδή διακόσια χρόνια μετά την εθνική παλιγγενεσία». www.ered.gr